„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

„Marsietis” piedāvā Daugavpilij zilus brīnumus

Bijušais Daugavpils kinoteātris „Renesanse” varētu atdzimt jaunā veidolā, kļūstot par zinātnisku izklaides centru bērniem un jauniešiem. Šādu piedāvājumu pašvaldībai izteicis Latvijas pirmais iespējamais kosmonauts Pauls Irbins, kurš jau veiksmīgi īstenojis trīs šādus projektus Cēsīs, Rīgā un Lielvārdē, izveidojot bērnu zinātnes centrus „Z(in)oo”, „Zili brīnumi” un „Lielvārde”. Līdzīgu ideju viņš gatavs īstenot jau šogad Daugavpilī, ja vien pašvaldība tai dos zaļo gaismu. Pauls ir izgājis pirmo atlases kārtu un kopā ar 1057 citiem kandidātiem cīnīsies par iespēju pārcelties dzīvot uz Marsa.

Sākotnēji bijusi doma veidot centru cietoksnī, taču pašvaldības piedāvātās kinoteātra telpas šķietot ļoti piemērotas šai iecerei. Pauls domā, ka plašās telpas varētu apdzīvot pakāpeniski, pamazām izveidojot vērienīgu centru ar daudzveidīgām ekspozīcijām, kafejnīcu, kino, labirintiem ēkas pagrabtelpās un citām interesantām lietām. Piemēram, Rīgas centrā „Zili brīnumi” ir šķībā istaba, kurā īsākais kļūs garāks, teslas spole, bioloģijas stūrītis, magnētiskais plastilīns un levitējošais ūdens, kā arī spēļu istaba, florbola laukums un dažnedažādas rotaļlietas.

Zinātniskais centrs Daugavpilī varētu sākt darbu jau šīs vasaras vidū. „Līdz aizlidošanai uz Marsu noteikti pagūšu dabūt gatavu,” smejas Pauls Irbins, kurš varētu kļūt par pirmo latvieti uz Marsa. Lai arī izklausās diezgan neticami, taču Pauls ar pilnu nopietnību uztver savu dalību projektā „Mars One”, kas paredz pamazām apdzīvot sarkano planētu un pārraidīt katru šīs misijas mirkli televīzijā. Pauls uzskata, ka tas nav vienkāršs šovs, bet nopietns pasaules mēroga projekts.

Visu rakstu lasiet 23. janvāra numurā.