„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Preiļu novadā pagaidām nedraud skolu reorganizācija

Preiļu novadu 16.janvārī darba vizītē apmeklēja Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. Zīmīgi, ka viņas pirmā tikšanās notika Preiļu 1. pamatskolā, jo ministre ir pabeigusi Preiļu 1. vidusskolu, uz kuras bāzes vēlāk arī izveidota pamatskola.

Tiekoties ar ministri, izrunāti daudzi svarīgi jautājumi, kas skar ne tikai Preiļu novada skolas, bet visu izglītības sistēmu, saka Preiļu izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis. Ministre likusi saprast, ka pirmajā vietā viņai vienmēr būs skolēna intereses un tikai tad tiks domāts par skolotājiem.

Pedagogu atalgojuma jomā pagaidām īstas skaidrības nav. A. Zagorskis atzīst, ka lielie solījumi celt skolotāju algas bijuši pirms vēlēšanām, taču ministre iedrošinājusi, ka izmaiņas šajā jomā gaidāmas un centās izskaidrot topošo pedagogu darba atalgojuma modeli, kas varētu stāties spēkā no jaunā mācību gada. Ministrija arī turpmāk vadīsies pēc principa – nauda seko skolēnam, taču M. Seile vēlas pakāpeniski izveidot tādu sistēmu, lai skolotājs varētu saņemt vismaz valstī esošo vidējo atalgojumu par normālu darba laiku. A. Zagorskis uzskata, ka jaunajā modelī vēl ir daudz neskaidrību, tomēr, viņaprāt, varētu samazināties krasā algu starpība pilsētu un lauku skolās. „Jaunie noteikumi tiks izstrādāti līdz septembrim, bet grūti pateikt, vai tiem sekos arī nauda,” atzina Preiļu IP vadītājs.      

Pēc ministres teiktā, lai sakārtotu algu sistēmu, ir jāsakārto arī skolu tīkls. Mazajām skolām ir jābūt tuvu bērnu mājām, bet vidusskolas jāveido spēcīgas ar lielām klasēm un labu infrastruktūru.

Visu rakstu lasiet 27. janvāra numurā.