„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
apmācies

Ārstu vienlaikus ir gan par maz, gan par daudz

Latvijas slimnīcu mūžīgā problēma – naudas trūkums – raksturīga arī bagātajām valstīm, apmeklējot Daugavpili, atzīmēja veselības ministrs Guntis Belēvičs. Kā iemeslus viņš minēja medikamentu pastāvīgo sadārdzināšanos. Šogad veselības aprūpe Latvijā pārgājusi uz jaunu slimnīcu darbības finansējuma modeli – pēc diagnozes un mērķa grupas principa (DMG). Tas nozīmē, ka sarežģītas un kompleksas manipulācijas tiks apmaksātas vairāk nekā vienkāršas, šis modelis, viņaprāt, ir taisnīgāks.

„Tieši sadarbībā ar pašvaldībām iespējams sasniegt panākumus veselības aprūpes jomā, ar kuru Latvijā ir saistīti visi iedzīvotāji,” Guntis Belēvičs paziņoja preses konferencē.

Daugavpils reģionālā slimnīca šogad saņems no valsts vairāk līdzekļu nekā pērn, un, kā teica pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, tagad nav jābažījas par to, kā slimnīca nostrādās līdz gada beigām. Kolēģi papildināja Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, kura pastāstīja, ka arī novads risina ārstu trūkuma problēmu un ir gatavs šogad finansēt vismaz vienu ārstu rezidentu. Novada pašvaldība turpinās feldšeru punktu un ģimenes ārstu prakšu pieejamības projektu.

Guntis Belēvičs informēja par vēl vienu Latvijā vērojamu paradoksu: jaunie ārsti pamet Latviju ne tikai zemās darba algas dēļ, bet arī tāpēc, ka viņu ir par daudz. „Mēs saskaramies ar to, ka ārsti strādā tik ilgi, kamēr spēj fiziski pārvietoties, strādā arī astoņdesmit gadu vecumā. Tāpat ir arī zinātnē,” skaidro ministrs. Piemēram, Stradiņa slimnīcā strādā 575 ārsti, t. sk. simts ir jāatlaiž , tā slimnīcas vadība paziņojusi ministram. Apturēt jauno mediķu aizplūšanu uz ārzemēm ministrs plāno, palielinot darba algas tarifa likmi.

Visu rakstu lasiet 27. janvāra numurā.