„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Izdota grāmata par Pēteri Martinsonu

Daugavpilī dzimušais izcilais mākslinieks Pēteris Martinsons aizgāja aizsaulē pavisam nesen, bet viņa neredzamo klātbūtni Marka Rotko mākslas centrā izjūt visi, kas atnāk apskatīt meistara darbus. P. Martinsona daudzšķautnainā personība nav palikusi slavenā Rotko ēnā, Martinsonu atceras un saudzīgi glabā viņa mantojumu.

Marka Rotko centrs Pētera Martinsona dzimšanas dienā -- 28. janvārī, tradicionāli organizē māksliniekam veltītus pasākumus. Šoreiz bija divi nozīmīgi notikumi – mākslinieka grafikas darbu izstāde Latgales centrālajā bibliotēkā un grāmatas „Latgalē dzimušu mākslinieku dzīvesstāsti. Pēteris Martinsons” prezentācija.

Izstādē „Grafika” skatāmi Pētera Martinsona grafikas zīmējumi, kas tapuši no 1980. līdz 2009. gadam.  Kaligrāfiskie zīmējumi bija neatņemama P. Martinsona ikdienas dzīves daļa, dažreiz zīmējumi tā arī palika skicēs, dažreiz pārtapa keramikā, un pat tad, ja tā bija tikai piezīme lappuses malā, tā nekad nebija nejauša un virspusēja. Kā teica mākslinieka krustdēls Indulis Leinerts, zīmēšana bijusi Martinsona kaislība, viņš varēja radīt darbu garas telefona sarunas laikā, to itin kā attēlojot grafiski, vai klausoties mūziku.

Rotko centram Pēteris Martinsons atstāja lielu savas keramikas kolekciju, tā ir vislielākā Latvijā. Lai gan centrā mākslinieks radoši strādāja neilgu laiku, viņš atstāja neizdzēšamu iespaidu uz visiem, kam palaimējās viņu satikt.

Visu rakstu lasiet 3. februāra numurā.