„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.4 °C
skaidrs laiks

Piešķir 347 135 eiro kompensācijām par ĀCM dēļ izkautajām mājas cūkām

 

            Otrdien, 10. februārī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotās izmaiņas rīkojumā par pasākumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanās ierobežošanai. Izmaiņas rīkojumā paredz piešķirt papildu 347 135 eiro no valsts budžeta kompensāciju izmaksām par nokautajiem dzīvniekiem, kas izkauti biodrošības prasību neīstenošanas dēļ vai ĀCM uzliesmojumu apkarošanai un izplatības ierobežošanai uzlikto ierobežojumu radīto tirdzniecības traucējumu dēļ.

Jau ziņots, ka valdība 2014. gada 15. jūlijā atbalstīja ZM sagatavoto rīkojumu „Par pasākumiem Āfrikas cūku mēra izplatīšanās ierobežošanai”, nosakot stingrus nosacījumus cūku sugas dzīvnieku novietnēm un pasākumus, kas veicami, ja cūku sugas dzīvnieku īpašnieki nevar īstenot šos nosacījumus. Tāpat rīkojums paredzēja, ka dzīvnieku īpašniekiem, kuri nevar īstenot noteiktos pasākumus, tika pieprasīta cūku sugas dzīvnieku izkaušana, paredzot kompensāciju par nokautajiem dzīvniekiem. Sākotnēji tika plānots, ka kompensāciju izmaksai būs nepieciešami 1 502 450 eiro. Lauku atbalsta dienests ir apkopojis informāciju par saņemtajiem dzīvnieku īpašnieku iesniegumiem, kuros lūgta kompensācija par cūku sugas dzīvniekiem, kas biodrošības prasību neīstenošanas dēļ izkauti līdz 2015. gada 8. janvārim, norādot, ka kompensāciju izmaksām nepieciešami papildu 347 135 eiro.

 

 

Izmaiņas rīkojumā stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” mājaslapā www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2014. gada 17. jūlija rīkojumā Nr. 359 „Par pasākumiem Āfrikas cūku mēra izplatīšanās ierobežošanai” pieejama MK mājaslapā:

http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40347505&mode=mk&date=2015-02-10