„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+2.2 °C
daži mākoņi

Aizgavēni svinēja ar jautrām izdarībām

14. februārī Vabolē ar atraktīvām sporta spēlēm, latgaliešu tautas dziesmām un dejām tika nosvinēts Aizgavēnis.

Brīvdienās un līdz par trešdienai, kad būs Pelnu diena un sāksies garais Pirmslieldienu  gavēnis, daudzviet Latgalē tiek svinēts Aizgavēnis - jautras izdarības ar braukšanu ragaviņās no kalna, plāceņiem un citiem cienastiem, kārtīgu izdziedāšanos un izdejošanos, jo šīs izpriecas varēs atsākties vien pēc garā  gavēņa Lieldienās.

Par bizes pīšanu, „vailuoka” (velteņa) un slotas mešanu, tāpat plāceņu baudīšanu pie ugunskura priecājās Daugavpils folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra” dalībnieki. Viņi atzinās, ka pirmo reizi koncertējuši, vispirms sportojot, pēc tam dziedot un dejojot. Savukārt Naujenes pagasta folkloras kopa „Rūžeņa”, kas nākamgad svinēs 20 gadu jubileju, uz ledus jautri grieza grīztuves (koka baļķī piestiprinātas koka ragavas).  

Vēlāk kultūras namā kolektīvi, apskatījuši vaboliešu un pašu sagatavoto dvieļu izstādi no vecvecmāmiņu un vecmammu pūra, uzsāka aizraujošu latgaliešu tautasdziesmas, dejas un rotaļas maratonu.

Visu rakstu lasiet 17. februāra numurā.