„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Esam „dzelzs aizkara” pareizajā pusē

Eiropas Parlamenta rīkotajā braucienā reģionālo laikrakstu žurnālistiem uz plenārsesiju Strasbūrā bija iespēja satikt no Latvijas ievēlētos EP deputātus un pārrunāt gan Latvijai, gan visai Eiropai aktuālus drošības un ekonomiskās stabilitātes jautājumus. Konflikta risinājums Ukrainā, Grieķijas vēlme ignorēt starptautiskās vienošanās, enerģētikas tirgus pārorientēšana, kā arī gaļas izcelsmes norādīšana gaļas produktos un autovadītāju sodīšana par ārvalstīs izdarītiem pārkāpumiem, - šādi visiem iedzīvotājiem svarīgi jautājumi ir EP darba kārtībā.

„Latgales Laika” viesošanās dienās Strasbūrā Krievijas, Ukrainas, Vācijas un Francijas līderu sarunas Minskā par Ukrainas konflikta mazināšanu vēl bija priekšā, tomēr deputāti neloloja pārāk lielas cerības par to iznākumu un problēmu ātru atrisināšanu, un viņiem diemžēl bijusi taisnība. „Neredzu, kāpēc lai šobrīd apstātos Putins. Merkele un Olands cer viņu nokausēt ar runāšanu,” visai skeptisks ir Krišjānis Kariņš. Gan viņš, gan Sandra Kalniete uzsver, ka ASV vairs neizslēdz militāru iesaistīšanos un ir gatavas sākt aizsardzības līdzekļu piegādi Ukrainai – elektroniskās aizsardzības sistēmas, prettanku sistēmas. „Es šeit velku paralēles ar Bosnijas konfliktu. Bija ieroču embargo, tomēr Serbijai bija militārais potenciāls, un sākās īsts karš. Ukrainai ir jāstiprina savas aizsardzības spējas, un tas tad Putinu „nosēdinās pie galda”, vai arī turpināsies šāds karš, kuru Krievija pat neatzīst,” saka S.Kalniete.

Tiešus militārus draudus Latvijas drošībai deputāti nesaskata. „Nedomāju, ka Krievija līdīs kādā NATO valstī,” apgalvo Roberts Zīle. Savukārt K.Kariņš akcentē Latvijas starptautisko pozīciju: „Mēs esam visos „klubos” – NATO, ES, Eirozonā, OECD, un mūs neatstās vienus. Eiropā situācija neattīstās uz labo pusi, veidojas „dzelzs aizkars”, bet mēs šoreiz esam pareizajā pusē. Ja paši ieguldām savā drošībā, mums palīdzēs.”

Visu rakstu lasiet 20. februāra numurā.