„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Vai maksājumus zemniekiem tagad noteiks pēc gaisa temperatūras?

Zemnieki ir neizpratnē par jauno mazāk labvēlīgo apvidu zonējumu, kurā, piemēram, Daugavpils novadā visi pagasti, izņemot Skrudalienu, Vecsalienu, Salienu, Biķerniekus un Ambeļus, ir iekrāsoti 1. nevis 2. zonā, kā bija līdz šim. Tāpēc lauksaimnieki saņems vidēji par 18 eiro mazākus maksājumus par ha. 6.martā Krāslavas novada domē Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes dalībpašvaldību vadītāji tikās ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu un parlamentāro sekretāri Daci Lucauu.

Ministrs skaidroja, ka šo zonējumu ir radījuši ES ierēdņi Briselē, ņemdami par pamatu vidējo āra temperatūru pēdējos 40 gados.

Gan 12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, demonstrēdamas skolas ģeogrāfijas atlantu, un Dagdas novada domes priekšsēdētāja Sandra Viškure, atgādinādama, ka Zosēnos un Dagdā vienmēr ir bijusi vienāda temperatūra, gan Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins apstrīdēja gaisa temperatūras kritēriju. „Zonējumā ietvertās temperatūras nesakrīt ar skolas atlantā norādītājām, lai gan avots ir viens -- Centrālā statistikas pārvalde,” teica A. Adamovičs. A. Kucins atzina: „Kāds var būt temperatūru kritērijs, ja Kurzemē ir 8 meteoroloģiskās stacijas, bet Latgalē -- tikai 5.”

Zonējuma un temperatūras nepamatotību uzsvēra arī Ilūkstes, Daugavpils, Rēzeknes, Līvānu un citu novadu vadītāji. Viļānu novada domes priekšsēdētāja Jekaterina Ivanova bija strikta: „Tagad, ja man zemnieki jautās, kāpēc ir tāds zonējums un kāpēc tika ņemta vērā gaisa temperatūra, tad es viņiem teikšu, lai zvana uz Briseli.”

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.