„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Pirmizrāde veltīta Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam

Daugavpils novada Kultūras centra teātra trupa „Trešais variants” 25. martā plkst. 18.30 aicina uz pirmizrādi Daugavpils novada Kultūras centrā (Daugavpilī, Dobeles ielā 30). Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā iestudēta Valda Rūmnieka un Andreja Miglas luga „Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš” (režisore Inta Uškāne). Tas ir viens no retajiem mūsdienās tapušajiem dramaturģijas darbiem par izcilajiem dzejniekiem Raini un Aspaziju.

1988. gadā uzrakstītā luga vēsta par 26 dienām, ko Rainis, toreiz vēl advokāts Jānis Pliekšāns, pavadīja ieslodzījumā Panevēžas cietumā. Tieši tajā laikā viņš tulkoja Johana Volfganga fon Gētes filozofisko traģēdiju „Fausts”. Pliekšānu nomāca ne tikai nebrīves radītās fiziskās un dvēseliskās ciešanas un radošās mokas, meklējot latviešu valodā Gētes diženajam darbam atbilstošu izteiksmi, bet arī sarežģītās attiecības ģimenē un ar kādreizējiem draugiem un domubiedriem.

Izrāde meklē atbildes uz jautājumiem – cik lielam jābūt cilvēka dzīves mērķim, cik grūti ir to atrast un kāda ir tā sasniegšanas cena.

Izrādē darbojas: Jānis Pliekšāns – Edgars Davidčuks, Aspazija – Aija Škapare, Prokurors – Artūrs Fedotovs, Prokurora palīgs – Andris Ivanovs, Dora – Regīna Kokina, Mefistofelis – Aldonis Utināns, Voitekuns – Māris Leikums.

Scenogrāfe un tērpu māksliniece ir Olga Gžibovska, mūzikas konsultants – Artūrs Uškāns, izrādes tapšanā piedalījās arī Māris Čačka, Andrejs Proščenko, Guntars Jukšs, Ilmārs Joņevs – Ivanovs, Anita Auzāne un Viktorija Kozlovska, kura sarūpējusi izrādei senus rekvizītus no savu senču pūra lādes.  

Pirmizrādē ieeja brīva.