„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Zemniekiem piedāvā audzēt alus miežus

SIA „Latgales alus” vadība un Daugavpils novada graudkopji 9. martā apsprieda sadarbību. Uzņēmums plāno iepirkt alus miežus, piedāvās zemniekiem sēklu materiālu un tuvākās nedēļas laikā slēgs sadarbības līgumus.

SIA „Latgales alus” tehniskais direktors Igors Dzjubenko pastāstīja, ka uzņēmumi „Latgales alus” un „Mamas D” šogad sāka ražot iesalu, tas var pārstrādāt 3000 t alus miežu gadā. „Mēs zemnieku graudiem garantējam100% noietu, turklāt esam paredzējuši 10--15% piemaksu pie parasto miežu biržas cenas. Rudenī mēs alus miežus iepirkām par 154 eiro tonnā, bet šogad tie maksā jau 168 eiro tonnā. Graudiem jābūt rupjiem, ar zemu proteīna līmeni -- ne vairāk kā 10 -- 10,5%, un bez slimībām. Ja proteīna līmenis būs augstāks, no tādiem graudiem ražosim melno iesalu,” pastāstīja I. Dzjubenko.

Uzņēmums jau ir atradis alus miežu sēklu piegādātāju, tas ir Balvu novada z/s „Kotiņi” saimnieks Aldis Ločmelis. Viņš Daugavpils novada zemniekiem pastāstīja, ka izaudzē 2000 t sēklu gadā un uzņēmumam „Latgales alus” piegādās alus miežu šķirnes ‘Propino’ sēklu, tās ražība ir 4,5-6,6 t no ha. Uzņēmums sēklu atdos zemniekiem, maksa par to tiks atskaitīta, norēķinoties par piegādātajiem graudiem. „Iesaku pamēģināt, apsējot vismaz vienu hektāru,” teica A. Ločmelis.

Visu rakstu lasiet 13. mata numurā.

Foto: seklaudzetaji.lv

X