„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Autonomā apkure – izdevīgi vai problemātiski?

Vai tehniski ir iespējams katru māju, ja tās iedzīvotāji vēlēsies, apkurinātu autonomi? Jautājumu par Daugavpils daudzdzīvokļu māju autonomo apkuri paredzēts apspriest marta beigās, tiekoties ar māju vecākajiem.

„Enerģētikas likums pašlaik ļauj mājokļa īpašniekiem izvēlēties to apkures veidu, kuru viņi vēlas,” teica Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe. „Šāda iespēja paredzēta arī jaunajos māju energoefektivitātes normatīvajos dokumentos, ko pašlaik gatavo Ekonomikas ministrija.” Turklāt, ja cilvēki vēlēsies, lai māja tiek apkurināta autonomi, šos projektus atbalstīs ES fondi, ja runa būs par atjaunojamiem resursiem, nevis gāzi. „Manuprāt, pašvaldībai nav tiesību ierobežot cilvēkus, ja viņi izlems, ka apkurinās māju autonomi un būs par to atbildīgi.”

„Pagaidām šajā procesā ir daudz neskaidrību, bet saprotams ir viens – nedrīkst pieļaut masveida atslēgšanos no centralizētās apkures,” teica P. Dzalbe. Šajā sistēmā ir ieguldīti miljoni līdzekļu. Gadījumā ar autonomo apkuri pagaidām runa ir par attāliem mikrorajoniem, piemēram, Cēsu ielu un Križiem.