„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Rīgas porcelāna trauslā dvēsele

11. martā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta unikāla izstāde „Rīgas mākslas porcelāns (1925—1940) Pētera Avena krājumā”.

Par Rīgas porcelāna bagāto attīstības vēsturi var rakstīt zinātniskus darbus – tā bijusi tik daudzšķautnaina un nereti dramatiska arī dramatiska. Latvijas iedzīvotāju mājokļos vēl šobaltdien atrodami slavenās Sidora Kuzņecova fabrikas izstrādājumi, taču muzejā apskatāms cits – elitārs porcelāns. Tas ir unikāls, jo visi priekšmeti tapuši kā mākslas darbi, nevis paredzēti lietošanai sadzīvē. Lielākā daļa izstrādājumu izgatavota vienīgajā eksemplārā.

Mākslas zinātniece Ludmila Neimiševa izstādes atklāšanā pastāstīja par privātkolekciju veidošanas īpatnībām. Kāds šo hobiju uzskata par turīga cilvēka ambīciju apmierināšanu un lielīšanos, taču mūsdienu pasaulē privātā kolekcionēšana kļūst nevis par hobiju, bet kaislību, intelektuālu spēli, uzsvēra L. Neimiševa. Turklāt P. Avena kolekcija ir patriotiska, to nevar nepamanīt, pirmkārt, ņemto vērā kolekcijas priekšmetu tematiku, otrkārt, viņa vēlēšanos parādīt to Latvijas iedzīvotājiem, kuras teritorijā tā arī tiek glabāta. Izstāde jau pabijusi Liepājā, Madonā, Valmierā, Rīgā, Jelgavā un Maskavā, no Daugavpils tā dosies uz Ventspili.

P.Avena kolekcijā ir aptuveni 300 priekšmeti, izstādē apskatāmi 85 lieliski porcelāna izstrādājumi ar gaišiem Latvijas tautas dzīves sižetiem – kāzas, ražas novākšana, bērna piedzimšana, ikdienas dzīves prieki un rūpes. Meitenes un puiši tautastērpos attēloti ne tikai uz šķīvjiem, bet arī karafju un vāžu veidā. Izstāde būs atvērta līdz 29. aprīlim.