„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

„Cīruļos” jau gaida atgriežamies gājputnus

Kamēr vēl atgriezušies tikai pirmie gājputni, „Cīruļu” mājās Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā jau pilnā sparā gatavojas to sagaidīšanai. Saimnieks Pjotrs Babins kopā ar jaunāko dēlu Pāvilu meistaro skaistus būrīšus, kas spārnotajiem īrniekiem „Lielo Muļķu” sādžā varētu kļūt par īstiem luksus mājokļiem.

Pjotrs ir visā apkārtnē pazīstams mākslinieks un bitenieks, pie kura ciemos esam bijuši arī iepriekš, taču viņš allaž prot pārsteigt ar kādu jaunu savu talantu.

Pjotrs izgatavojis jau ne vienu vien būrīti, bet katrs nākamais kļūst par īstu meistardarbu. Viņš pamāca, ka būrīšus var izgatavot no jebkāda koka, taču jāņem vērā, piemēram, ka dēļi būrīšu iekšpusē nedrīkst būt noēvelēti, lai putniem būtu vieglāk savīt iekšpusē ligzdu. Savukārt, atverei jābūt ne mazākai un ne lielākai par 5 cm diametrā. Būrīši arī nav jākrāso vai jālako, jo putniem netīk krāsas smaka. Vislabāk būrīšus iekārt kokā, turklāt pēc iespējas augstāk, lai kaķi netiek klāt. Saimniekiem pašiem mājās vesels pulks kaķu, taču tie ar putniem labi sadzīvojot.

Pjotrs atzīst, ka marts un aprīlis ir piemērotākais laiks būrīšu darināšanai. „Cīruļos” jau sarūpēts daudz mitekļu putniem. Saimnieki priecājas dzīvot putnu sabiedrībā, jo tie atbrīvo dārzu no kaitēkļiem. Pjotra dzīvesbiedre Inta atklāj, ka viņas vīrs ir ļoti zinošs putnu jomā, savulaik pabeidzis Maskavas kažokzvēru audzēšanas tehnikumu kā medību un kažokzvēru audzēšanas speciālists, tehnikumā pamatīgi studējis ornitoloģiju un joprojām ar to aizraujas, lieliski atpazīst ne tikai putnu balsis, bet arī viņu ieradumus. Ilgus gadus Pjotrs gājis fotomedībās, ķerot interesantus mirkļus no putnu dzīves. Viņš novērojis, ka viņu mājas apkaimē dzīvojot ļoti daudz retu sugu putnu, arī ērgļi.

Visu rakstu lasiet 17. marta numurā.