„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Raiņa un Aspazijas jubileja šogad izskanēs arī Latgalē

2015. gads Latvijā izsludināts par Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas gadu. 16. martā tiek svinēta Aspazijas (Elzas Rozenbergas) dzimšanas diena, bet 11. septembrī gaidāmas Raiņa (Jāņa Pliekšāna) jubilejas svinības. Abu dzejnieku 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā, kurā tiek iekļautas pasaules mērogā nozīmīgu notikumu gadskārtas.

Visa gada garumā Latvijā dzejnieku pārim tiks veltīti visdažādākie pasākumi, mudinot tajos iesaistīties gan iedzīvotājus, gan valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas programmā „Pastāvēs, kas pārvērtīsies” apkopoti svarīgākie pasākumi, kas norisināsies visā valstī. Arī Latgalē abiem izcilajiem dzejniekiem šogad tiek veltīts daudz uzmanības.

Daugavpils novads lepojas ar dzejnieka Raiņa dzīvesvietām Berķenelē, Randenē un Vasiļovā. Daugavpils novada Kultūras pārvalde dzejnieku jubileju atzīmēs ar vairākiem nozīmīgiem pasākumiem novadā. 25. martā pirmizrādi piedzīvos Daugavpils novada kultūras centra teātra trupas „Trešais variants” iestudētā Valda Rūmnieka un Andreja Miglas luga „Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš” (režisore Inta Uškāne). 1988. gadā uzrakstītā luga vēsta par pirmajām 26 dienām, ko Rainis pavadīja ieslodzījumā Panevēžas cietumā. Tieši šajā laikā dzejnieks tulkoja Johana Volfganga fon Gētes filozofisko traģēdiju „Fausts”. Veidojot izrādi, režisore vēlējusies uzdot vairākus jautājumus – kas tad ir katra cilvēka mērķis dzīvē, cik viegli vai grūti ir to atrast un vai to izdodas sasniegt? 

Daugavpils Mūzikas vidusskola, kas martā un oktobrī iecerējusi koncertprogrammu „Jums mājās ir ziedoša laime...” ar Raiņa un Aspazijas dzeju tapušiem skaņdarbiem.

20. aprīlī Vienības nama koncertzālē notiks pirmsskolas vecuma bērniem veltīts pasākums „”Zirņa bērni” Raiņa zīmē”, ko rīko Latviešu kultūras centrs. Pasākumā iecerēts Raiņa bērnu dzejoļu dramatizējumu konkurss, Daugavpils Novadpētniecības muzeja sagatavotā izstāde par dzejnieka dzīvi un daiļradi, Saules skolas audzēkņu darbu izstāde „Mans Raiņa dzejolis” un radošās darbnīcas, kurās bērni varēs darboties kopā ar saviem vecākiem.

Visu rakstu lasiet 13. marta numurā.