„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Skanēja vokālo ansambļu „Pavasara dziesma”

13. martā Daugavpils novada vokālie ansambļi sacentās koncertskatē „Pavasara dziesma”.

Dienvidlatgales koru apriņķa virsdiriģenta Jevgeņija Ustinskova vadītā žūrija, kurā iesaistījās DU asociētā profesore Skaidrīte Ērliha un vokālā pedagoģe Olga Arhipova, šogad vērtēja rekordlielu kolektīvu skaitu -- 17 vokālos ansambļus.

J.Ustinskovs un S. Ērliha, izvērtēdami kolektīvu padarīto, atzina, ka šogad dziedātāji ņēmuši vērā iepriekš pausto lūgumu latviešu dziesmas dziedāt pareizā latviešu valodā, tāpat vairums ansambļu ir atraduši savu repertuāru. Tomēr daži kolektīvu vadītāji nebija padomājuši, vai viņu izvēlētās dziesmas dziedātāji varēs nodziedāt labi un viegli.    

Līksnas pagasta kultūras nama vokālā ansambļa „Elēģija” vadītāja Jūlija Peceviča „Latgales Laikam” teica, ka skates repertuāru, kurā bija jāiekļauj latviešu komponista oriģināldarbs, a capella skaņdarbs un brīvi izvēlēta dziesma, izdevās iedziedāt divos mēnešos. „Amatierkolektīvi, kuriem mēģinājumos sanāk tikties reizi vai divas nedēļā, iemācās dziedāt kvalitatīvi, skanīgi, un, pats galvenais, viņi dzied no sirds,” teica Jūlija. Mazākumtautību kolektīviem gan grūtāk ir dziedāt latviešu repertuāru, jo, piemēram, Skrudalienas pagastā pietrūkst latviskās vides, atzina Skrudalienas pagasta Silenes kultūras nama sieviešu vokālā ansambļa vadītāja Rozālija Almakajeva, tomēr uzsvēra, ka dziedātāju centība un dziesmas mīlestība ir apbrīnas cienīga. Viņa teica: „Līgaviņas” gadā iemācās apmēram 20 dziesmas, tās ir gan latviešu un latgaliešu, gan baltkrievu un krievu valodā.”

Visu rakstu lasiet 17. marta numurā.