„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Insulta vienības pastāvēšanu Daugavpilī apdraud ārstu trūkums

Ja tuvākajā laikā neizdosies atrisināt kadru jautājumu, Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) tiks apdraudēta neatliekamās palīdzības sniegšana pacientiem, tostarp arī insulta vienībā. Slimnīcas valdes locekļi Reinis Joksts un Inta Vaivode atzīst, ka situācija ir nopietna, turklāt tai īsti nav ātra risinājuma.

Pērnā gada nogalē ārstu trūkuma dēļ slimnīcas neiroloģijas nodaļā nācies samazināt gultasvietu skaitu no 60 līdz 40. No darba slimnīcā aizgāja divi neirologi, nodaļas vadītāja ilgstoši atrodas uz slimības lapas, un nav zināms, kad viņa atgriezīsies darbā, atzīst I. Vaivode. DRS neiroloģijas nodaļā pašlaik strādā divarpus neirologi, dežurē kolēģi no citām slimnīcām, taču šī rezerve esot ļoti nedroša. Ik dienu nodaļā iestājas ap 15 pacientiem. Daļa no tiem, atkarībā no diagnozes, izslēdzot neiroloģisku saslimšanu, tiek izvietoti citās nodaļās, piemēram, ar paaugstinātu asinsspiedienu - kardioloģijas vai terapijas nodaļā. Hroniskie pacienti pēc diagnozes precizēšanas tiek sūtīti ārstēties ambulatori. Ik dienu slimnīcā iestājas 90-130 pacienti, tāpēc uzņemšanas nodaļai ir milzu slodze, šķirojot slimniekus. Arī insulta pacientu kļūst arvien vairāk. I. Vaivode atzīst, ka pirms 20 gadiem šāda diagnoze 30-40 gadus veciem pacientiem bija liels retums, bet pašlaik slimnīcā ārstējas pat 20 gadus vecs insulta skarts pacients. Diemžēl šī slimība kļūst „jaunāka”, to ietekmē vide, dzīvesveids, pārtika, profilakses trūkums un nepietiekama primārā aprūpe.

I. Vaivode atzīst, ka pagaidām insulta vienības darbību slimnīcā nodrošina uz esošo ārstu pārslodzes rēķina. Vidējais slimnīcas ārstu vecums ir virs 50 gadiem, tāpēc pastāv risks, ka ārsti pārslodzes dēļ paši var kļūt par pacientiem, un tad nodaļu darbs tiek apdraudēts.

R. Joksts piebilst, ka dažos profilos neatliekamā palīdzība pacientiem tiek nodrošināta caur mājas dežūrām, proti, tikai nepieciešamības gadījumā speciālists tiek izsaukts uz slimnīcu. Ir bijuši mēneši, kad dažas dienas slimnīcā neirologa nav vispār. Par to laikus tiek informēts Nacionālais veselības dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un apkārtējās slimnīcas, kurām nākas uzņemt Daugavpils pacientus dienās, kad akūto palīdzību nevar nodrošināt DRS. „Valsts pacientam nodrošina neatliekamo palīdzību, nav svarīgi, kur viņš to saņem. Akūtam insulta pacientam četru stundu laikā jāuzsāk specifiskā terapija, tikai tā cilvēks var izvairīties no invaliditātes un viņam ir izredzes atgriezties normālā dzīvē un darbā. Pacienti tiek vesti uz tuvāko slimnīcu, kur ir vietas, arī uz Rīgu. Protams, šajā gadījumā tas sagādā neērtības pacienta tuviniekiem,” saka valdes locekle I.Vaivode.

Visu rakstu lasiet 20. marta numurā.