„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+2.2 °C
daļēji mākoņains

Aicina nenodarboties ar likumu interpretēšanu

Tikšanās ar māju vecākajiem, par kuru Daugavpilī tika ziņots jau divus mēnešus iepriekš, kā jau varēja paredzēt, nenotika pēc ieplānotā scenārija, jo cilvēki kārtējo reizi bija atnākuši, lai izteiktu pilsētas pašvaldības un komunālo uzņēmumu vadībai savas pretenzijas, paustu sašutumu par rēķiniem un ierēdņu vienaldzību.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe centās jau pašā sākumā ieviest kārtību, paziņojot pasākuma reglamentu, taču klausītājiem pietika pacietības tikai pirmajām piecpadsmit minūtēm. Neskatoties uz pašvaldības lūgumu iesūtīt jautājumus jau laikus un individuālus jautājumus neiztirzāt visu klātbūtnē, bet individuāli, iedzīvotāji jautāja arī par to, kas attiecas tikai uz viņu mājokli.

Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma vadītājs Jevgeņijs Oļenovs pastāstīja par nesen apstiprināto pašvaldības atbalsta programmu – līdzfinansējuma piešķiršanu pagalmu labiekārtošanai. Iedzīvotājiem ir iespēja saņemt līdz 50% no summas, kas nepieciešama pagalma remontam, autostāvvietas iekārtošanai, ielu apgaismojuma nomainīšanai, soliņu uzstādīšanai, bērnu rotaļu laukuma ierīkošanai utt. J. Oļenovs un P. Dzalbe vairākkārt uzsvēra līdzfinansējuma saņemšanas galveno nosacījumu – uz to drīkst pretendēt tikai to daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, kuri pārņēmuši sava mājokļa pārvaldīšanu vai izvēlējušies apkalpojošo organizāciju. Šis noteikumus būs spēkā arī vasarā, kad būs pieejami ES fondu līdzekļi (pieejamā summa – 170 miljoni eiro). J. Oļenovs atgādināja, ka DzKSU ir gatavs sniegt aktīviem iedzīvotājiem dažādu atbalstu, ja vien viņi vērsīsies uzņēmumā. Šajā brīdī zālē izskanēja replika, ka uzņēmums nekā nepalīdz, tie ir tikai skaisti vārdi.

P. Dzalbe paskaidroja, kāpēc iedzīvotāji maksā apkalpojošām organizācijām un līdzfinansē savu sadzīves apstākļu pasākumus – tāpēc, ka tādi ir Ministru kabineta noteikumi un Dzīvokļa īpašuma likums. Kā piemēru viņš minēja Daugavpils siltināto māju iedzīvotājus, kuri spēja vienoties, pārņemt māju pārvaldīšanā, saņemt ievērojamus pašvaldības līdzekļus remontam un tagad būtiski ietaupīt. Viņš aicināja nenodarboties ar brīvu likumdošanas interpretēšanu un risināt dialogu konstruktīvi, tiesa, aicinājumā ieklausījās tikai nedaudzi.

Visu rakstu lasiet 31. marta numurā.