„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Katram ir jāizdara izvēle – kādu ceļu iet

Daugavpils novada kultūras centra teātra trupa „Trešais variants” Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienas gadā iestudējuši Valda Rūmnieka un Andreja Miglas lugu „Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš”, kas stāsta par jaunā Jāņa Pliekšāna advokāta gaitām un arestu 19. gadsimta nogalē Panevēžā (Lietuva).

Skatītājs varēja piedzīvot Jāņa Raiņa tapšanu par dzejnieku brīdī, kad cariskās Krievijas žandarmērija sāka vajāt latviešu inteliģences kustības „Jaunā strāva” aktīvistus. Pēterburgas universitāti absolvējušais Jānis Pliekšāns, kļūdams par laikraksta „Dienas Lapa” redaktoru, bija iesaistījies „Jaunajā strāvā”.

Režisore Inta Uškāne „Latgales Laikam” pastāstīja: „Šī izrāde ir par katra cilvēka mērķiem dzīvē. Vēlos, lai skatītājiem ir mērķis, lai viņš vēlas to sasniegt, lai izdomā, kā to sasniegt. Es pati pārliecinājos, ka Rainis latviešiem ir ģēnijs, ka bez Aspazijas nebūtu Raiņa.”

Edgars Davidčuks pastāstīja, ka šī bijusi visgrūtākā loma viņa amatieraktiera karjerā. Viņš pirms izrādes par Raini zinājis to, ko zina gandrīz katrs latvietis, proti, ka Rainis ir latviešu kultūras ikona, ka viņš ir sarakstījis lugu „Zelta zirgs”, ka viņam ir skaistas atziņas, kas neko nestāsta par dzejnieka dzīvi. „Pateicoties izrādei, sapratu, ka Aspazija ir spēlējusi milzīgu lomu Raiņa dzīvē. Daudzi darbi tika iztulkoti, uzrakstīti cietumā, pateicoties tam, ka Aspazija Raini stūma, ierunāja, iedvesmoja,” sacīja Edgars.

Visu rakstu lasiet 10. aprīļa numurā.