„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Cietoksnī atklāja atjaunoto luneti

Dažu gadu laikā Daugavpils cietoksnī ir sakārtots neliels posms, bet ar to jau pietiek, lai pamanītu 19. gadsimta cietokšņa pārvērtības un varenumu.

Par tūrisma informācijas centru pārveidotais ūdenstornis, par mākslas centru pārtapušais arsenāls, restaurētie Nikolaja vārti ar koka tiltu - inženieru un arhitektu „konstruktors” atdzimst pa maziem gabaliņiem, bet 24. aprīlī tika piemeklēta vēl viena detaļa. Tika oficiāli atklāta pirmā krasta lunete ar sarga būdu un atjaunotajiem aizsargvārtiem. Šis komplekss ir Nikolaja vārtu dabisks turpinājums un loģisks noslēgums no tiem vedošajam tiltam.

Īpašu gaisotni atklāšanā radīja Rīgas rekonstrukciju grupa – klubs „Baltika-18112”, tērpušies Napoleona kara laika Krievijas impērijas armijas formās. „Zaldāti” izšāva trīsreizēju ieroču zalvi, pēc kuras droškās pa vārtiem iebrauca goda viesi. Daugavpils cietokšņa informācijas centra eksperts Artjoms Mahlins paskaidroja, ka pa cietokšņa vārtiem tā ieradās tikai imperatori un augstas amatpersonas.

Ekspluatācijā objekts tika nodots 2014. gada novembrī, bet piektdien III tūrisma konferences laikā notika svinīga atklāšana. Iepriekš par patversmi bezpajumtniekiem kalpojusī lunete ir atguvusi savu sākotnējo spožumu. Tiek plānots, ka šajās telpās atradīsies gidi, kuru pakalpojumus varēs izmantot tūristi. Turklāt ir kļuvis par vienu iemeslu vairāk apskatīt cietoksni.

Visu rakstu lasiet 28. aprīļa numurā.