„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Latgales pašvaldības „izlīdzinās” ar mīnus zīmi

Saeima 30.aprīlī konceptuāli atbalstīja jauno Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma projektu. Jaunais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) likumprojekts, ar kuru iecerēts nabadzīgāko pašvaldību ieņēmumus tuvināt turīgākajām pašvaldībām.

Pašreizējo sistēma, kā uzskata Finanšu ministrija, nenodrošinot sabalansētu un līdzsvarotu finansējuma pārdali starp pašvaldībām. Tāpat arī nepieciešams motivēt pašvaldības veicināt saimniecisko darbību, lai tās vairāk pelnītu pašas un mazāk patērētu dotācijas, sistēmu nolemts vienkāršot, atsakoties no pašvaldību sadalījuma grupās - republikas pilsētas un novadi.

Pašvaldības iebilst pret to, ka jaunajā PFI modelī samazināta bērnu un jauniešu īpatsvara ietekme uz pašvaldību ieņēmumiem, kā arī ierosina ieviest papildu kritēriju - attālumu līdz Rīgai. Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska uzskata, ka Latgale no jaunā modeļa cietīs visvairāk tieši iedzīvotāju trūkuma pēc. Samazinoties koeficientam par bērniem, jauniešiem un pensionāriem, Latgale iegūs krietni mazāk, jo šeit dominē tieši minētā vecuma iedzīvotāji. „Vinnēs pierīgas pašvaldības, kur liels iedzīvotāju blīvums un kurp izbraucis arī daudz Latgales ģimeņu. Latgales plānošanas reģions ierosināja ieviest arī attāluma koeficientu, jo atrodamies tālu no Rīgas. Ja mūsu uzņēmējiem jābrauc uz galvaspilsētu, cik tad izmaksās viņu produkcija?” saka J. Jalinska.

Visu rakstu lasiet 8. maija numurā.