„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Berķenelē spīguļos metāla saule un salapos koki

Raiņa mājā Berķenelē, kas atrodas Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, ar akcijas „Muzeju nakts” ainu „Saulītē redzēju, mēnesi atminu” 16.maijā sākās Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas pasākumu cikls „Vai atmini mani? Rainis”.

Notika pirmizrāde „Prieki visās gadskārtās”, un, pateicoties bērniem un režisorei Intai Uškānei, skatītāji varēja iepazīt vai atminēties Raiņa bērnu dzeju, kas stāsta par mazā Žaniņa gaitām pavasarī, vasarā, rudenī un ziemā.

Tā kā gadu no gada Raiņa māja Berķenelē apmeklētājus mēdz pārsteigt ar jauniem vides objektiem tika iegriezta Daugavpils mākslinieku Oksanas un Edgara Vronsku metāla saule -- vides objekts „Saule uz rokām”, to rotā dzejas rindas „Mūžīgais sākums:/ Kalnā kāpējam krūtīs/ Pukst Antiņa sirds” (autore E.T.Jonāne). E. Vronskis teica, ka sauli ir jāiegriež obligāti, bez saules nebūs dzīvības. Pirmie vides objekta aplūkotāji līdzi atnesa krāsainus akmentiņus, un, kā teica Raiņa mājas Berķenelē saimniece Inese Bērziņa, pēc akmentiņiem varēs zināt, cik apmeklētāju apskatījuši metāla sauli. Turpat sazaļos jaunais parks no bērnu, mākslinieku, apmeklētāju iestādītajām eglēm, priedēm un ozoliem.

Visu rakstu lasiet 19. maija numurā.