„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
apmācies

Latvija – tranzīta koridors labākas dzīves meklējumos

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs „Daugavpils”, kas atrodas Valsts robežsardzes jurisdikcijā, ir slēgta tipa iestāde. Tajā nokļūst trešo valstu pilsoņi, kuri ir nelegāli šķērsojuši robežu un tikuši aizturēti, vai arī pilsoņi, kas lūguši patvērumu. Šīs aizturēto kategorijas ir izmitinātas atsevišķi. Ir atsevišķi bloki vīriešiem un sievietēm.

Centrs ir paredzēts 84 cilvēkiem, pašlaik tajā ir 50 cilvēki – tas ir vidējais statistiskais rādītājs beidzamā gada laikā. „Aprīļa sākumā izcēlās ažiotāža, kad aizturēto skaits sasniedza 80 cilvēkus. Tā sanāca, ka vienā brīdī strauji pieauga mūsu iemītnieku skaits,” stāsta centra priekšnieks majors Dainis Ļaksa.

Pašlaik lielākā daļa centra iemītnieku ir Vjetnamas pilsoņi, pirms gada dominēja Gruzijas pilsoņi. Tendenču maiņu majors D. Ļaksa saista ar Krievijas darbībām: „Tur sāk risināt jautājumus, kas saistīti ar imigrāciju. Acīmredzot, tā rezultātā vjetnamieši devušies tālāk, uz rietumiem. Pamatojoties uz vispārējām tendencēm, var teikt, ka Latvija ir tranzīta valsts, daudzi no viņiem pat nenojauš, ka ir šāda valsts. Galvenais mērķis – uzlabot savu materiālo labklājību, tāpēc viņi tiecas nokļūt Polijā vai Vācijā."

Visu rakstu lasiet 29. maija numurā.