„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Pozitīvisma kampaņā aicina atdāvāt saulesbrilles senioru acu aizsardzībai

Optikas salonu tīkls „Metropole” aicina ikvienu iedzīvotāju kļūt par pozitīvisma kampaņas „Palīdzi ieraudzīt!” dalībnieku un atdāvāt saulesbrilles, ko paši vairs neizmanto. Palīdzības kampaņa norisināsies sākot no 8.jūnija 18 Latvijas pilsētās, tostarp optikas salonos „Metropole”, Rēzeknē (Atbrīvošanas alejā 101), Daugavpilī (Lāčplēša ielā 45 un Mihoelsa ielā 47a), Jēkabpilī (Nākotnes ielā 2, t/c Aura), Preiļos (Rīgas ielā 4d, t/c Oga), Ludzā (Raiņa ielā 40a, t/c Mego). Atdāvātajām saulesbrillēm tiks piešķirta „otrā dzīve”, nogādājot tās vecāka gada gājuma cilvēkiem, kuru acis jo īpaši vasaras periodā ir jāsargā no kaitīgo ultravioleto staru iedarbības. Tas būs nozīmīgs atbalsts acu komfortam ikdienā.

 Aija Muceniece, vadošā optometriste optikas salonos „Metropole”: „Laikā, kad ārā saule sāk spīdēt intensīvi, mēs atceramies par saulesbriļļu nepieciešamību. Ja paši uz acīm liekam saulesbrilles, mēs pasargājam acis no kaitīgajiem ultravioletajiem stariem, uzlabojam redzes komfortu. Tomēr bieži aizmirstam atgādināt saviem vecākiem un vecvecākiem par saulesbriļļu lietošanas nepieciešamību, kuru acīm ir tikpat svarīgi saņemt pilnvērtīgu aizsardzību.

Saules iedarbība provocē tādas acu slimības kā katarakta, tīklenes deģenerācija, fotokeratīts un šo slimību risks palielinās līdz ar vecumu. Jo īpaši no UV stariem jāpiesargājas cilvēkiem, kuri jau sirgst ar šādām un citām acu slimībām, piemēram, makulas deģenerācija, diabētiskā retinopātija, glaukoma, tīklenes bojājumi. Pozitīvisma kampaņas ietvaros kopā ar ikvienu akcijas atbalstītāju, vēlamies sarūpēt Latvijas senioriem acīm drošu vasaru un ziedotās saulesbrilles nogādāt uz pansionātiem, sociālās aprūpes iestādēm, pensionāru biedrībām”.

 Ziedo saulesbrilles, kas pašam nenoder!

Aicinām ikvienu kampaņas atbalstītāju nest un atdāvāt saulesbrilles, kas pašiem vairs nav nepieciešamas, taču vecāka gada gājuma cilvēkiem, kuri paši nevar tās atļauties, nodrošinās tik ļoti nepieciešamo acu aizsardzību, uzlabojot dzīves kvalitāti. Saulesbrilles, ko skāruši sīki defekti, piemēram, nozaudēta saulesbriļļu ietvara skrūvīte, nenozīmīgi skrāpējumi uz saulesbriļļu ietvara utml., optikas meistars varēs viegli novērst. Atdāvātās saulesbrilles tiks pārbaudītas ar īpašu testa ierīci, kas noteiks, vai saulesbrilles pilnvērtīgi aizsargās acis no UV stariem. Saulesbrilles, tāpat kā dažādi sadzīves priekšmeti, var iegūt „otro dzīvi” un būt lietderīgi citiem lietotājiem, šoreiz tās noderēs senioriem, kuri ne vienmēr var atlicināt līdzekļus saulesbriļļu iegādei.

 Jānis Kossovičs, optikas salonu „Metropole” īpašnieks: „Iespējams, kādam šīs pozitīvisma kampaņas aicinājums šķitīs savāds, taču mēs zinām redzes aprūpes speciālista darba ikdienu – pie mums uz redzes pārbaudi ierodas seniori, kuriem ar brillēm nav iespējams palīdzēt, jo acis ir skārušas dažādas slimības, kad jāvēršas pie acu ārsta un pat jāpierakstās uz operāciju. Daudziem no mums mājās iekrājušās vairākas saulesbrilles un ne visas lietojam, dažas stāv plauktā un „krāj putekļus”, jo neatbilst pēdējām modes tendencēm. Tomēr Tavas saulesbrilles kādam var noderēt. Apzinoties Latvijas senioru ierobežoto rocību, vēlamies kopā ar ikvienu kampaņas ziedotāju, sarūpēt viņiem patīkamu mirkli!”

 Kas ir UV starojums?

Lai arī ultravioletie stari cilvēka acij nav saskatāmi, tie ir saules starojuma daļa, kā arī starojums no citiem mākslīgi radītiem izstarojuma avotiem. UV ietver elektromagnētiskā starojuma viļņus ar garumu no 100 līdz 400 nm, kuri iedalās 3 joslās: UVA, UVB un UVC. Galvenokārt tieši UVB starojums  ikdienā rada nopietnus bojājumus acs struktūrām. Pie tam kopējā UV starojuma ietekme uz acīm ir vienāda visu gadu, tas nozīmē, ka acis no tiem ir jāpasargā ne tikai vasarā un pavasarī, bet arī pārējos gadalaikos. Vecāka gada gājuma cilvēki brīvā dabā bieži vien pavada daudz vairāk laika, tādēļ arī ilgāku laiku tiek pakļauti UV staru ietekmei. Tāpat saulesbrilles acis pasargā ne tikai no UV stariem, bet arī mehāniski – lietojot brilles, pasargāsim acis no nepatīkamā vēja kairinājuma, ko īpaši izjūt vecāki cilvēki, kā arī smilšu graudu un citu svešķermeņu iekļūšanas acīs.

Savukārt pēc jebkādām acu operācijām ir svarīgi pasargāt acis no UV starojuma. Ejot ārā, saulesbrilles ir ieteicams lietot ne tikai kādu laiku pēc operācijas, bet arī turpmāk. Primāri vissvarīgākais, lai lietotajām saulesbrillēm būtu aizsardzība pret UV stariem.

 Aicinām ikvienu atbalstīt optikas salona "Metropole" rīkoto pozitīvisma kampaņu un iesaistīties, atdāvājot tās saulesbrilles, kuras paši vairs nelietojam, lai kopīgi parūpētos par senioru acu aizsardzību un sarūpētu tiem mūsdienīgas saulesbrilles!