„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Latgalei veltīja dziesmu svētkus

Ar skanīgām dziesmām, raitu deju soli un orķestra skanējumu Latgalei veltīja dziesmu svētkus „Mana zeme” - tā 7. jūnijā Stropu estrādē rīkotos Latgales dziesmu svētkus raksturoja goda virsdiriģents Edgars Račevskis. Svētki bija veltīti Daugavpils 740. jubilejai un pirmo Latgales dziesmu svētku 75 gadu atcerei.

Pēc himnas „Dievs, svētī Latviju” un Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzrunas, kurā premjere uzsvēra Latgales cilvēku čaklumu un rakstura spītu, novēlot Latgalei un Latvijai uzplaukumu, gandrīz trīs tūkstoši dziedātāju atskaņoja dziesmas, ko Stropu priedes atceras no pirmajiem Latgales dziesmu svētkiem 1940. gadā. Ar aplausiem bija uzņemti arī pirmatskaņojumi - J. Ustinskova dziesma „Latgalei” vīru koriem un latgaliešu tautasdziesmu virkne „Aiz azara augsti kolni” orķestriem, kā arī I. Rupaines „Jumja dziesma”.

Divas dziesmas izskanēja īpaši un pēc klausītāju lūguma tika atkārtotas otrreiz -- M. Brauna un Raiņa „Saule, Pērkons, Daugava”, to skatītāji dziedāja līdzi, stāvot kājās un „Elpas” atskaņotā A. Virgas un G. Vieru „Dzimtā valoda”. Kora dziesmai īpašu skanējumu piešķīra Daugavpils grupas „Elpa” balss un instrumentālais pavadījums.

Visu rakstu lasiet 9. jūnija numurā.