„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Piena lopkopība ir bizness

Nīcgales pagasta z/s „Dravnieki” īpašnieki Ingūna un Jānis Spūļi, spītējot piena nozares grūtajiem laikiem, uzcēla mūsdienīgu fermu.

Kāda ir viņu saimniekošanas recepte šodien, kad piena cenas samazinās strauji -- pārstrādes kombināti maksā no 16 līdz 25 centiem par litru, lai gan zemnieku aplēstā viena piena litra pašizmaksa ir 26 centi?

„Jaunajā fermā iegājām pagājušā gada nogalē, tagad tās ir mājas gan no Višķu fermas atvestajām, gan Nīcgales mazās fermas govīm. Plānojam, ka nākamgad ganāmpulks pieaugs no 150 līdz 200 govīm, šobrīd grūsnas ir 60 teles. Piena dzesētājs, kura jauda ir 6200 t, jau tagad ir par mazu, tāpēc a/s „Preiļu siers” piena mašīna brauc katru dienu. Nākamgad izslauksim vairāk, - izslaukums no govs ir ap 10 000 kg gadā,” Ingūna atzina, izrādīdama piena māju un fermu.

„Dravnieku” saimnieki tur ASV Holšteinas šķirnes govis, tās, kā novērojusi Ingūna, ir vispienīgākās. Ingūna lakoniski uzsvēra: „Jāsaprot, ka šodien piena lopkopība ir bizness, tāpēc mēs izvēlējāmies pienīgākās govis. Ar ASV ģenētiku strādājam no 2002. gada, ka arī 2007. gadā savā saimniecībā no Vācijas ievedām 33 grūsnas melnraibās teles, tas ir pamats pašreizējam ganāmpulkam.”

Visu rakstu lasiet 9. jūnija numurā.