„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Daugavpilī var ielūkoties Jehudas Pena gleznoto cilvēku acīs

Pirms pieciem gadiem radās ideja parādīt Daugavpilij un Latvijai mākslinieka Jehudas Pena (1854 -- 1937) gleznas, un, lūk, 5. jūnijā, Daugavpils 740. gadu jubilejas svētkos atklājam viņa gleznu izstādi no Vitebskas (Baltkrievija) apgabala novadpētniecības muzeja krājumiem, teica Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja direktore Ruta Giptere.

R.Giptere izpētījusi, ka Jehuda Pens par mākslinieku kļuva, pateicoties toreizējās Dvinskas krāsotājam, kurš zīmēja reklāmas izkārtnes. Vēlāk viņš pēc Pēterburgas Imperatora Mākslas akadēmijas absolvēšanas ar portretista prasmēm atgriezās Dvinskā, lai strādātu par izkārtņu meistara palīgu. Jāiestarpina, ka Jehuda Pens ir vēl viena slavena vitebskieša -Marka Šagāla - skolotājs.

Muzeja vadītāja sadarbojās ar Vitebskas kolēģiem un, saņēmusi Daugavpils domes un Baltkrievijas konsulāta Daugavpilī atbalstu, tieši šovasar, kad Daugavpils svin apaļu jubileju, sarīkoja Jehudas Pena izstādi.

Visu rakstu lasiet 12. jūnija numurā.