„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

Pārstrādātājiem plūst „piena jūra”

Šogad 1.aprīlī visā Eiropas Savienībā beidza pastāvēt piena kvotu sistēma, kas bija spēkā ļoti ilgi, kopš 1984.gada. Kvotas neļāva piensaimniekiem paplašināt ražošanu un pārstrādātājiem – palielināt eksportu. Tomēr pašlaik zemnieki vēl neredz ieguvumus no kvotu atcelšanas, jo piena iepirkuma cenas ir ļoti kritušās.

„Latgales Laika” aptaujātie zemnieki neizjūt piena kvotu trūkumu, savukārt pārstrādātāji saka, ka piena ir kļuvis vairāk un viņi nevar iepirkt visu pienu.

Sventes pagasta z/s „Stārķi” saimnieks Roberts Jonāns teica, ka zemniekiem tagad ir citas galvassāpes -- piena cenas kritums, kas sākās jau no tā brīža, kad Krievija noteica embargo Latvijas produktiem un precēm.

Šēderes pagasta piensaimnieks Viktors Potjomkins pastāstīja, ka piena kvotu atcelšana nav jūtama arī viņa saimniecībā, turklāt a/s „Preiļu siers” pieņem visu pienu un samaksā laikus.

A/s „Preiļu siers” prezidents Jāzeps Šņepsts atzina, ka uz Preiļiem plūstot „piena jūra”. Uzņēmums strādā ar 100% jaudu, bet tik un tā tas vairs nevar pārstrādāt visu piedāvāto pienu.