„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Jānim patīk, ka līgo visa Latvija

Līksnas pagasts ir Jāņu pagasts, atgādina viens no viņiem - Jānis Veliks. „Mūsu dzimtā ir stipri vīriešu vārdi -- Antons, Jāzeps, Jevgeņijs. Vārds Jānis ir labs. Man patīk, ka līgo visa Latvija,” sacīja Jānis, kurš dažas dienas pēc Līgo svētkiem svinēs apaļu jubileju.

Līgo svētki un Jāņa diena mājās „Ezermala”, kur Jānis dzīvo kopā ar sievu Silviju un trim bērniem - Guntaru, Edgaru un Aigu, - tiek svinēta ar ugunskuru, sieru un alu. Ciemos atnāk radi, draugi, kaimiņi, visi dzied līgo dziesmas. Jānis laikus iegādājas iesalu un sabrūvē alu, bet meita un sieva sasien tradicionālo ķimeņu sieru. „Tēvs bija alus meistars. Kad atnācu no padomju armijas, pārņēmu šo prasmi. Agrāk iesalu gatavojām paši, šeit visa istaba bija noklāta ar iesalu. Tagad alus brūvējas ātri, pietiek ar nepilnu diennakti, jo iesalu pērkam gatavu,” pastāstīja Jānis.

Jānis ir tehnisks cilvēks, tāpēc savulaik pēc Līksnas pamatskolas kā kolhoza „Līksna” stipendiāts absolvēja Priekuļu lauksaimniecības tehnikumu un kļuva par mehāniķi. Kolhozi izjuka, un kopš tā laika Jānis strādā Līksnas pagasta pārvaldes komunālajā dienestā. Darba ir daudz, saka Jānis, -- jāpļauj zāle, jāgreiderē ceļi, jāremontē tas, kas ir remontējams, bieži pa dienu jāpaspēj apbraukāt visu pagastu. Līksnas muižas parkā, ko līksnieši uzskata par pagasta lepnumu, pateicoties Elvīras Vorošenas idejām, visu laiku notiek mazāka vai lielāka rosība. Nesen vīri, tostarp arī Jānis, iebetonēja Mīlētāju soliņu, tāpat daudzi koki ir Jāņa stādīti.

Visu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.