„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Pēc Jāņu siera pie Dagdas Marijas

Lai runātu par siera siešanu, tas noteikti vispirms jānogaršo, tāpēc Dagdas novada ievērojamā siera meistare Marija Aleksejeva liek galdā savu īpašo vārīto sieru, kas pazīstams ne tikai Latgalē. Gaidot ciemiņu, sieru saimniece sasējusi no paša rīta, tāpēc tas vēl nav paguvis pat lāgā atdzist un ir īpaši sulīgs un mīksts. Pastāvot ilgāk un atdziestot, tā garšas buķete nedaudz mainīsies, pamāca saimniece.

Uz populārā pavāra Mārtiņa Rītiņa spārnoto teicienu „Kas var būt labāks par šo?” var droši atbildēt – Dagdas Marijas siers. Pirms septiņiem gadiem „Siera kluba” rīkotajā konkursā tieši viņas siers ieguva pirmo vietu, apsteidzot pašu restorāna „Vincents” šefpavāru Mārtiņu Rītiņu meistarībā. Gan Rītiņa, gan citu pavāru pagatavotie sieri bija numurēti, tāpēc žūrija tos vērtēja nevis pēc meistara vārda, bet pēc garšas buķetes, dodot priekšroku tieši Marijas sieram. „Vēlāk Rītiņš gribēja dabūt manus sierus uz savu restorānu, taču nevarējām vienoties par cenu un piegādi,” stāsta Marija.  

Izcilā siera recepti viņa aizguvusi no savas mammas, kas savulaik bijusi laba siera meistare. Sieru sien arī viņas māsa un brāļa sieva. Pati Marija sierus sien jau gadus divdesmit. „Man siers garšo. Agrāk turēju gotiņu, bija savs piens, tagad ne lopu, ne dārza, jo tam vairs nav laika,” stāsta siera meistare.

Visu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.