„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Vasara – laiks atpūtai un darbam

Ir pagājušas dažas vasaras brīvlaika nedēļas, un daudzi skolēni jau izmantojuši iespēju papildināt savu budžetu strādājot. Daugavpilī ar skolēnu iekārtošanu darbā nodarbojas Jaunatnes departaments, kurš šogad piedāvājis vairāk nekā 1000 darba vietas 12 pilsētas uzņēmumos un skolās.

Departamenta speciāliste Edīte Ivanova pastāstīja, ka bērni ir sadalīti divās vecuma grupās: 13—14 un 15—19 gadi. „13—14 gadus vecie bērni strādā savās skolās. Darbu piedāvā katra skola, katrai izglītības iestādei darba vietu skaitu nosaka proporcionāli skolēnu skaitam. Visām skolām kopā piešķirtas 340 vietas, tās visas ir aizņemtas. Diemžēl, nav iespējas iekārtot darbā visus. Bērni reģistrējas savās skolās pēc noteiktiem kritērijiem: vidējā atzīme, aktivitāte skolā un ārpus skolas utt. Izvēlas tos, kas strādās. Stundas likme ir 2,49 eiro pirms nodokļu nomaksas. Savukārt 15—19 gadus veciem bērniem tika piešķirtas 745 vietas. Reģistrācija notika elektroniski."

Darba devēju skaits katru gadu kardināli nemainās. Šogad pirmo reizi darba vietas piedāvāja cietoksnis un Marka Rotko centrs. Vislielākie piedāvājumi: Izglītības pārvalde – 205, uzņēmums „Labiekārtošana D” – 204. Stundas likme 15—18 gadus veciem bērniem – 2,477 eiro stundā, par nostrādāto laiku tie būs 173,39 eiro pirms nodokļu aprēķina. Savukārt tiem, kuriem jau apritējuši 18 gadi, tarifs ir 2,166 eiro stundā (kopējā summa par nostrādāto laiku – 173,28 eiro pirms nodokļu nomaksas).

Visi bērni, neatkarīgi no vecuma, vasarā strādā, maksimums, 10 dienas. Šāds termiņš noteikts, lai iekārtotu darbā vairāk bērnu, bet pēc šīs darba prakses viņi var izmantot iespēju iekārtoties ar Nodarbinātības valsts dienesta starpniecību.

Visu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.