„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Latvijas zemes fonds pirks un pārdos lauksaimniecības zemi

No 1. jūlija sācis darboties Latvijas zemes fonds, kurš tapis ar mērķi sekmēt Latvijas lauksaimniecībā izmantojamās zemes saglabāšanu un šo platību ilgtspējīgu izmantošanu lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām. Zemes fonda darbību regulē likums „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” un Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kā Zemes fonds veic darījumus ar lauksaimniecības zemi. Savukārt, par Latvijas Zemes fonda pārvaldītāju iecelta AS „Attīstības finanšu institūcija Altum”, kas valsts uzdevumā veiks lauksaimniecības zemes pirkšanas, iznomāšanas, pārdošanas un maiņas darījumus.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis atzīst, ka šādu fondu vajadzējis veidot jau pirms gadiem divdesmit, kamēr vēl bija zeme, ko pirkt, jo pašlaik visa zeme Latvijā ir privāta. Latgalē lielas zemes platības piederot ārzemniekiem, īpaši dažādiem zviedru fondiem. Ir zeme, kuras mantinieki nedzīvo Latgalē un pat Latvijā un neplāno uzsākt lauksaimniecisko ražošanu savā īpašumā. Daļa privātās zemes tiek iznomātas vietējiem zemniekiem, daļa nav apsaimniekota.

Pēc Zemkopības ministrijas datiem, Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība ir aptuveni 2,3 miljoni hektāru, tostarp vairāk nekā 700 tūkstoši hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir nekopta. Zemes fonds plāno lauksaimnieciskā ražošanā iesaistīt aptuveni 400 000 ha līdz šim aktīvi neizmantotās lauksaimniecības zemes.

Visu rakstu lasiet 10. jūlija numurā.