„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Sventē atsākta paipalu olu ražošana

Jūlija sākumā Sventes pagastā SIA „Eka Paipalas” atsāka ražot paipalu olas, inkubatorā audzē paipalu vistiņas. Ir sertificēta paipalu kautuve, lai varētu pārstrādāt gaļu.

Uzņēmums ražošanu atjaunojis īsā laikā pēc PVD sankcijām, kas bija noteiktas, jo paipalu olās un Lietuvas uzņēmuma „Kauna grūdai” piegādātajā putnu barībā atrada aizliegto medikamentu hloramfenikolu, „Latgales Laikam” pastāstīja uzņēmuma valdes locekļi Boriss Murevičs un Vasīlijs Petrovs. Šo vielu bija uzrādījusi tikai Latvijas Zinātniskā institūta „Bior” laboratorija, savukārt neatkarīgās laboratorijas Polijā un Vācijā, tāpat arī „Bior” laboratorija pēc SIA „Eka paipalas” lūguma atkārtoti izmeklēja tos pašus PVD apzīmogotos olu paraugus, un rezultāts bija negatīvs -- viela netika atrasta. Lai arī uzņēmums informēja, ka ārvalstu laboratorijas neko neatrada, tik un tā PVD izdeva rīkojumu apturēt ražošanu un likvidēt gan olas, gan putnus, pamatojot, ka putni ir ēduši barību, kurā atrasts hloramfenikols.

Tika izkauti 22 220 putni, iznīcinātas vairāk nekā pusmiljons olu, finansiālie zaudējumi lēšami jau 350 000 eiro apmērā, turklāt neviens vēl nav aplēsis tos zaudējumus, kas radušies partneru pārtraukto līgumsaistību dēļ. Uzņēmums valstij lūgs kompensāciju, un šobrīd advokātu birojs pēta uzņēmuma iesniegtos dokumentus, vai valsts institūcijas, faktiski iznīcinādamas ražotni, ir rīkojušās likumīgi.

Visu rakstu lasiet 14. jūlija numurā.