„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Skolēnu dziesmu un deju svētki atstājuši dažādus iespaidus

Atgriezušies no XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, jaunieši cenšas atgūt spēkus un apkopot gūtos iespaidus. Par spīti dažādām likstām, bērni tomēr guvuši milzum daudz pozitīvas enerģijas, jo dalība šāda mēroga svētkos ir liels piedzīvojums, kam gatavošanās notika jau ilgu laiku iepriekš. Diemžēl vilšanos sagādāja nepiedalīšanās svētku gājienā, kas ir viens no svarīgākajiem svētku brīžiem. Saņēmuši iepriekšējā vakarā paziņojumu, ka izglītības ministre gājienu atcēlusi, kolektīvu dalībnieki atļāvušies svētdienas rītā ilgāk atpūsties, tomēr vairums atzīst, ka labprātāk būtu ziedojuši šo laiku iecerētajam gājienam.

Nepatīkamas atmiņas dalībniekiem paliks arī saistībā ar noslēguma koncerta „Manā dziesmā tu…” ģenerālmēģinājumu, kura laikā cits pēc cita paģībuši vairāk nekā simts koristi, bet slikta pašsajūta bijusi ap 500 koru dalībniekiem. Par iemeslu tam mediķi min milzīgo pārgurumu, taču izskan arī viedoklis par slikto ēdināšanu.

Daugavpils 13. vidusskolas jauktā kora „Nojauta” vadītājs Jevgeņijs Ustinskovs atzīst, ka kopumā bijusi jauka svētku gaisotne un noslēguma koncerts svētdien izdevies fantastisks. Koristiem gan bijis skumīgi, netiekot uz gājienu. „Vakarā mums pateica, ka gājiens atcelts, tāpēc jaunieši līdz desmitiem rītā gulēja, bet vēlāk izrādījās, ka gājiens tomēr noticis. Protams, mēs būtu braukuši uz gājienu, kā bija plānots,” saka kora vadītājs. Par laimi, viņa korī nebija neviena „kritušā”, taču J. Ustinskovs atzīst, ka slodze bērniem patiesi bijusi ļoti liela un ēdināšana varēja būt labāka. „Katru dienu bija divi mēģinājumi, katrs ilga četras stundas, turklāt dziedātājiem nebija iespējas atpūsties starplaikos, kamēr uzstājas citi kolektīvi, jo arī dejotāju un orķestru uzstāšanos bija jāpavada ar dažādām kustībām, kas ir papildu fiziska slodze. Iepriekšējos dziesmu svētkos bija ļoti karsts laiks, taču bērni tā neģība kā šoreiz,” saka kolektīva vadītājs. Viņš domā, ka svētku vadītājiem turpmāk būtu rūpīgāk jāpārdomā mēģinājumu grafiks un bērnu fiziskā slodze.

Visu rakstu lasiet 14. jūlija numurā.