„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

Svinēja Latvijas atjaunotās muitas jubileju

Daugavpilī Valsts ieņēmumu dienesta11. jūlijā pulcējās muitas darba veterāni no visas Latgales. Viņi ieradās svinēt Latvijas atjaunotās muitas 25 gadu jubileju. Latvijas ekonomiskās robežas sargāšana pēc Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 1990. gada 4. maijā bija viens no svarīgākajiem uzdevumiem valstī, kas vēl tikai bija ceļā uz faktisko neatkarību, un muitas veidotājiem nācās saskarties ar daudziem sarežģījumiem un arī draudiem dzīvībai.

„Vecie cīņu biedri!” – tā savus kolēģus uzrunāja pirmais Latvijas Muitas departamenta priekšnieks, tagadējais Muitas veterānu biedrības vadītājs Aivars Saliņš. Viņš aicināja vispirms pieminēt ar klusuma brīdi 1991.gadā traģiski bojā gājušos lietuviešu kolēģus, kuri krita OMON sarīkotajā apšaudē Medininku kontroles punktā. A.Saliņš stāstīja, ka pēc Latvijas Ministru padomes lēmuma veidot muitu 1990. gadā bija jāstrādā padomju varas apstākļos un okupācijas karaspēka klātbūtnē – jāveido muita un jāsargā valsts robeža.

Muitas veterāni saņēma pateicības par ilggadēju darbu. Starp viņiem bija arī brāļi Dievapēdi – Ainis un Jānis. Ainis pašlaik jau strādā privātbiznesā, tomēr atzīst, ka muitā darbu sācis tieši patriotisku iemeslu dēļ. „Cēlām būdiņas, apsargājām, likām barjeras. Biju Medumu punkta priekšnieks, nācās „tikties” ar OMON, viņi nodedzināja mūsu muitas posteni,” stāsta Ainis. Savukārt Jānis gaidījis dienesta beigas padomju armijā, tiklīdz atbrīvojies, tā devies strādāt uz muitu un dara to arī šodien, strādā Silenē.

Visu rakstu lasiet 14. jūlija numurā.