„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

PVD aicina pašvaldības veicināt mežacūku medīšanu

Pēc konsultācijām ar nozares ekspertiem Pārtikas un veterinārais dienests ir sagatavojis un nosūtījis vēstuli Latvijas pašvaldībām ar lūgumu pašvaldību medību koordinācijas komisijām izmantot Medību likumā deleģētās tiesības – atļaut mežacūku medības medību iecirkņa platībās sākot no 200 hektāriem.

 Šāds lēmums pieņemts sakarā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību mežacūku populācijā Latgalē un Vidzemē (šogad reģistrēti jau 396 saslimšanas gadījumi) un pieaugošajiem epizootijas draudiem visā valsts teritorijā, lai veicinātu mežacūku skaita samazināšanu, kas ir viens no ĀCM profilakses un apkarošanas pasākumiem.

 Jāuzsver, ka mežacūkas Latvijā ir kļuvušas par ĀCM vīrusa dabīgo rezervuāru. Lielā mežacūku skaita dēļ slimība ne vien saglabājas jau inficētajās teritorijās, bet arī turpina izplatīties, inficējot arvien jaunas teritorijas un radot zaudējums gan medību saimniecībām, gan cūkkopības nozarei Latvijā.

 PVD aicina medniekus, kas saskārušies ar problēmu saistībā ar platībām, kurās uzturas mežacūkas, bet medīšana ir aizliegta nepietiekamas platības dēļ (mazāk par 1000 ha), vērsties pašvaldības medību koordinācijas komisijā ar iesniegumu atļaut mežacūku medības.

 Gadījumos, kad no pašvaldības medību koordinācijas komisijas tiek saņemts atteikums, lūdzam medniekus vērsties Valsts meža dienesta vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajās struktūrvienībās.