„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Mediķu ieteikumi Aglonas svētku apmeklētājiem

No 11. līdz 15.augustam vairāk nekā 100 Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi un pirmās palīdzības sniedzēji nodrošinās medicīnisko palīdzību Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku apmeklētājiem Aglonā. Medicīnisko palīdzību sniegs neatliekamās medicīnas ārsti, ārsta palīgi, ārsti - reanimatologi, kā arī Latvijas Sarkanā Krusta pirmās palīdzības sniedzēji.

Mediķu posteņi tiks izvietoti visā Aglonas bazilikas teritorijā. Medicīnisko palīdzību varēs saņemt, vēršoties pie pirmās palīdzības sniedzējiem, ātrās palīdzības mašīnās vai medicīniskajās teltīs.

NMP dienesta mediķi aicina svētku apmeklētājus ievērot piesardzības pasākumus savai veselībai un drošībai:

  • Nodrošinies ar dzeramo ūdeni un padzeries regulāri! Ņem līdzi trauku, ko uzpildīt ūdens ņemšanas vietās Bazilikas teritorijā.
  • Velc piemērotu apģērbu – vieglu, gaišu, ērtu un no dabīga materiāla, kas nodrošina ķermeņa elpošanu. Nodrošinies, lai nesamirktu lietus gadījumā. Izvēlies ērtus un elpojošus apavus.
  • Lai nepārkarstu, izvairies no ilgstošas uzturēšanās tiešos saules staros. Izmanto galvassegu - gaišas krāsas cepuri vai lakatu.
  • Uzmanies no indīgo kukaiņu dzēlieniem – lapsenēm, bitēm. Vēlams jau iepriekš parūpēties par medikamentiem, kas var mazināt alerģisku reakciju pēc insektu dzēlieniem.
  • Uzmanies no ērcēm, izmanto līdzekļus insektu atbaidīšanai. Uz gaišas krāsas apģērba ērces ir vieglāk pamanīt un savlaicīgi notraukt.
  • Izvairies no pārpūles. Atvēli laiku atpūtai un miegam.
  • Ja slimo ar hroniskām slimībām, ņem līdzi izrakstītos medikamentus pietiekamā daudzumā, lieto tos, kā noteicis ārsts. Ievēro veselības stāvoklim atbilstošu režīmu.
  • Svētceļojuma laikā nodrošinies ar plāksteriem un pārsējiem ādas noberzumu un nobrāzumu apkopšanai.
  • Ja Tavai saslimšanai tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, lūdzam somā vai kabatā paņemt līdzi zīmīti, kurā norādi savu vārdu, uzvārdu un saslimšanu, ar kuru slimo, piemēram, „slimoju ar cukura diabētu”. Mobilajā telefonā ieraksti radinieku telefona numurus, kurus mediķi spētu identificēt un sazvanītu piederīgos, ja tas nepieciešams, piemēram, „māsa”, „dēls”, „tēvs” utt.
  • Uzlādē mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā vari lūgt palīdzību, ja ir palicis slikti ar veselību.
  • Dodoties peldēties, esi uzmanīgs, nepeldi tālu no krasta – visdrošāk ir peldēt vietā, kas nav dziļāka par krūšu augstumu. Pieskatiet viens otru!
  • Sadarbībā ar VUGD tiks izveidots laistīšanas punkts, kurš domāts apmeklētāju atvēsināšanai karstajā laikā. Tas atradīsies netālu no Bazilikas teritorijas (Ciriša ielā 1B pie dzīvojamajām mājām).
  • Esi piesardzīgs dedzinot sveces, uzmanies no sveču liesmām, kā arī kūstošā vaska. Uzmanies no uguns, ja valkā garu un plīvojošu apģērbu.
  • Esi uzmanīgs pret apkārtējiem! Ja redzi, ka kādam kļuvis slikti, piedāvā palīdzību un nepieciešamības gadījumā izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību.
  • Visos gadījumos, kad pasliktinās veselības stāvoklis – ir izteikts vājums, apziņas traucējumi, drebuļi, caureja, slikta dūša ar vemšanu, sāpes, hronisku saslimšanu paasinājumi u.c. veselības problēmas - meklē mediķu palīdzību!

Kā liecina NMP dienesta informācija, iepriekšējos gados Aglonas svētku laikā cilvēki visbiežāk pēc palīdzības vērsušies ar sirds-asinsvadu slimību paasinājumiem, locītavu sastiepumiem, ādas noberzumiem, fizisku spēku izsīkumu, galvassāpēm, gremošanas trakta darbības traucējumiem, kā arī ar alerģisku reakciju pēc insektu dzēlieniem.

Ja līdz mediķiem nevari nokļūt vai atrodies ārpus svētku norises vietas, atgādinām, ka akūtu, pēkšņu saslimšanu vai traumu gadījumos neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pa tālruni 113.