„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Nora Ikstena: „Mums ir jāpieaug kā sabiedrībai”

Nora Ikstena: „Mums ir jāpieaug kā sabiedrībai”

Pazīstamā rakstniece un scenāriste Nora Ikstena kopā ar Latvijas televīzijas filmēšanas grupu augustā uzturējās Slutišķos Daugavpils novada Naujenes pagastā. Tur tapa daļa no Latvijas valsts simtgadei veltītā projekta „Viens ciems. Visa Latvija”. „Tas ir viens stāstiem, kurā dzīve pati ved stāstītāju,” saka Nora, emociju pārpilna par Slutišķos sastaptajiem cilvēkiem un uzzināto.

 

Šajā projektā trīs latviešu rakstnieki meklē iedvesmu stāstiem trīs ciemos un viņu piedzīvoto filmā iemūžina LTV. Kāpēc Nora Ikstena savu stāstu meklē tieši Slutišķos, nav nejaušība. „Novembrī būs pirmizrāde pilnmetrāžas dokumentālajai filmai „Īvānos” par Daini Īvānu. Pagājušajā vasarā filmas radošā komanda aizveda Īvānu un Artūru Snipu leģendārā ceļojumā pēc gandrīz 30 gadiem pa Daugavas lokiem – tur, kur viņi devās, kad sāka savu cīņu pret Daugavpils HES. Daiņa vadīti, nonācām Slutišķos. Esmu daudz ceļojusi un redzējusi, bet tas skats no Slutišķu kalna uz sādžu un Daugavu! Un apkārt smaržo savvaļas timiāns… Mani pārņēma reta meditatīva sajūta, es zināju, ka šajā vietā noteikti ir jāatgriežas. Rudenī zvanīja Latvijas TV satura redaktore Gunta Sloga un pastāstīja par ideju sūtīt rakstniekus uz dažādām vietām Latvijā, kur taps TV novele par šo vietu un cilvēkiem un rakstnieks rakstīs stāstu. Uz jautājumu, vai man ir tāda vieta, kurp braukt, es nedomājot teicu – jā, ir, Slutišķi! Režisore Agita Cāne-Ķīle, operatori Andris Sarma un Gustavs Kukainis ir lieliski cilvēki, arī Ilze Stabulniece Klajumos, kas ir mūsu dzīvesvieta filmēšanas laikā,” stāsta Nora.

Visu rakstu lasiet 21. augusta numurā.