„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Daugavpilī plūda tonna bezmaksas piena

Protestējot pret kritisko situāciju piena nozarē, 9. septembrī 50 lielākie Daugavpils un Ilūkstes novadu piensaimnieki iesaistījās akcijā, dalot iedzīvotājiem bez maksas pienu. Protesta mērķis bija vērst sabiedrības uzmanību uz negodīgo cenas sadalījumu starp ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju. Piena pašizmaksa pašlaik būtiski pārsniedz piena iepirkuma cenas, apdraudot piena visu kopumā.

Daugavpils lauksaimnieku apvienības vadītājs Maigurs Krievāns atzina, ka piensaimnieku pacietības mērs ir pilns un pienācis laiks rīkoties. Šī akcija esot zemnieku izmisuma solis. Viņam prieks, ka vismaz masu mediji pievērsuši uzmanību šai problēmai. „Ja valdība tagad neiejauksies ar visiem saviem instrumentiem, varam piedzīvot gan bankrotus, gan tukšākus laukus, bet tas nozīmē arī tukšākas skolas un lielāku bezdarbu laukos. Šis ir pēdējais brīdis sākt rīkoties. Šobrīd lopiem barība ir sagatavota un ziemu zemnieki pārdzīvos. Bet, ja līdz pavasarim nekas nemainīsies un atkal būs nepieciešami ieguldījumi, tad gan būs bankroti un zemnieki pārdos savas gotiņas,” teica M. Krievāns.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis atzīst, ka protesta akcija ir mēģinājums veidot dialogu ar sabiedrību, informējot par patieso situāciju piensaimniecībā. Šoreiz tā esot miermīlīga akcija, lai gan iepriekš zemnieki ierosinājuši saliet pienu grāvjos vai kanalizācijā. Situācija piensaimniecībā saasinājusies līdz ar kvotu atcelšanu, taču viņa turpmākās prognozes pašlaik nav labākas. „Domāju, ka līdz nākamā gada sākumam iepirkuma cena varētu vēl kristies. Pašlaik pārstrādātājiem ir iespēja nopirkt Igaunijā pienu par 10 centiem litrā. Jautājums ir tikai par šī piena saturu, jo tas ir tikai balts šķidrums, kurā nav nekā dabiska. Pagaidām ir daudz neskaidrību, piemēram, šaubos, ka Latvijas ražotājs spējīgs saražot sieru, kas veikalā parādās par 3 eiro kilogramā. Ja izsekojam šāda siera gaitai, izrādās, tas pat nav Latvijas izcelsmes, bet tiek uzdots par vietējo ražojumu. Mēs pagaidām tikai runājam par piena fermu likvidēšanu, bet igauņi to jau dara. Latvijā nav eksporta un valstiska skatījuma par prioritārām nozarēm, kuras būtu jāattīsta,” saka G. Melnis.

Visu rakstu lasiet 11. septembra numurā.