„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Okupācijas muzejs meklē leģionārus, kuri brīvprātīgi atgriezās Latvijā 1946. gadā

Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Andrejs Edvīns Feldmanis, kurš veic pētījumu un veido dokumentālo filmu par latviešu leģionāriem Zedelgemā, lūdz sabiedrības palīdzību faktu noskaidrošanā.

Otrā pasaules kara beigās Sabiedroto gūstā angļiem padevās 11 727 latviešu leģionāri, kuri tika novietoti kara gūstekņu nometnē Beļģijā Flandrijas provinces pilsētiņā Zedelgema. 1946. gada 6. aprīlī Padomju Armijas pārstāvjiem angļi nodeva 199 karavīrus, kuri brīvprātīgi vēlējās atgriezties dzimtenē. Apmēram 30 latviešu leģionāri tika atvesti uz Rīgu un novietoti filtrācijas nometnē Ganību dambī 40. Okupācijas muzejs lūdz atsaukties šos karavīrus, viņu tuviniekus vai personas, kuras kaut ko zina par šo notikumu. Tālrunis saziņai 66117657.

“Dokumenti ir, bet mums vajag dabūt cilvēkus. Mūs interesē, kas ar šiem leģionāriem notika tālāk, “ saka pētnieks A.E. Feldmanis.

Filmu “Zedelgema” paredzēts pabeigt šī gada rudenī, pirmizrāde notiks 11. novembrī kinoteātrī K.Suns.