„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.8 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpils novads pārsteidz ne tikai ar garšīgām komām

12. septembra rītā no Daugavpils izbrauca autobuss ar 30 cilvēkiem un gidu Romualdu Gadzānu, lai iepazītos ar Līksnas, Nīcgales, Kalupes, Vaboles pagasta cilvēkiem, viņu koptajām tradīcijām, kultūrvēstures objektiem. Ekskursija ievadīja Daugavpils novada dienas, kas notiks 19. septembrī.

Ceļotāji apskatīja Līksnas un Kalupes katoļu baznīcu, uzzināja, kur ir politiski represēto piemiņas vieta. Uzzināja, kā krievu dzejnieces Annas Ahmatovas vīrs Nikolajs Gumiļevs nokļuva Līksnas pagastā un kā grāfi atpūtās pie Nīcgales lielā akmens. Iepazina kalupieša Valentīna Kukļa senlietu kolekciju un Kalupes saimnieces Sandras Morozas eksotiskos putnus. Visi izbaudīja, kā uzņem kāziniekus Līksnas parkā, dziedāja līdzi Līksnas ansamblim „Padod stīgu” un Nīcgales folkloras kopai „Neicgalīši”, nogaršoja līksniešu tradicionālo lašu zupa un Mīlas dzērienu, nīcgaliešu pīrāgus, vaboliešu komas, ko iesauca par „lielajiem pelmeņiem”, sieru un plātsmaizes. Vaboles dīvaino koka lietu meistara Vara Vilcāna iedrošināti, izbaudīja loka šaušanas mākslu.

Daugavpils novada dienā 19. septembrī Daugavpilī, Rīgas ielā, varēs ne tikai iegādāties veselīgu un garšīgu vietējo produkciju, bet arī kļūt par gardēdi. Par katriem 3 eiro, kuri iztērēti pie viena pārdevēja, pircējs saņems talonu, kuru uzrādot, varēs degustēt Latgales virtuves ēdienus „Lauku labumu ielā”, kas atradīsies Institūta ielā starp Saules un Rīgas ielu. Pazīt vietējos ražotājus gadatirgū varēs pēc speciālas uzlīmes „Ražots Daugavpils novadā”. Būs iespēja abonēt "Latgales Laiku" visam 2016. gadam tikai par 25 eiro, dāvanā saņemot kalendāru.

Sievietēm, kas vēlas pārbaudīt savu veselību, kā arī tām, kuras saņēmušas Nacionālā veselības dienesta ielūgumu, būs laba iespēja apmeklēt mobilo mammogrāfu. Svētku laikā darbosies arī Daugavpils novada feldšeru punktu mediķu telts, kur varēs izmērīt asinsspiedienu, konsultēties ar speciālistiem utt.

Uz Daugavpils novada dienām atbrauks trīs Baltkrievijas delegācijas, to kolektīvi uzstāsies ar saviem deju priekšnesumiem un teātra iestudējumiem. Novada pašvaldība parakstīs sadarbības līgumu ar Šarkovščinas un Glubokojes rajonu. Ar interaktīvām darbnīcām gadatirgū piedalīsies Daugavpils novada muzeji, kā arī Ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Svētkos piedalīsies arī Daugavpils novada mazpulki, kuri piedāvās apmeklētājiem savus ražojumus. Daugavpils novada dienās piedalīsies arī Salienas vidusskolas mācību uzņēmums.

Visu rakstu lasiet 18. septembra numurā.