„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Uzsākts darbs pie grāmatas par Terēzi Broku veidošanas

Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, sadarbojoties ar literāti un žurnālisti Annu Rancāni, ir uzsākusi darbu pie pētnieciskā darba veikšanas un materiālu apkopošanas, kas turpmāk tiks izmantots grāmatas par Terēzi Broku veidošanā.

 Patiecoties Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2015“ atbalstam Daugavpilī tiek realizēts projekts ”Pētnieciskā darba veikšana un materiāla apkopošana par Terēzi Broku un viņas ieguldījumu Latgales koru mūzikas attīstībā”. Projekta mērķis ir nodrošināt Latgales kultūras mantojuma, vērtību, tradīciju saglabāšanu un attīstību, veicot pētniecisko darbību un materiālu apkopošanu par Terēzi Broku un viņas ieguldījumu Latgales kora mūzikas attīstībā.

Projekta realizācijas laikā tiek ievāktas mutvārdu un dokumentālās liecības, ko sniedz gan pati Terēze Broka, gan arī viņas kolēģi, koru dziedātāji, kultūras darbinieki, radi un citi cilvēki, kas kādreiz ir sadarbojušies vai sadarbojas ar diriģenti, kā arī atlasīti Rīgas Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Valsts arhīva, St. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas u.c. iestāžu arhīvu dokumenti un fotogrāfijas, iegūtais materiāls būs ļoti apjomīgs un daudzpusīgs, tādējādi ļaujot piefiksēt ne tikai mākslinieces biogrāfiskos faktus un atspoguļot viņas ieguldījumu Latgales kora mūzikas attīstībā, bet arī atklājot šīs unikālās personības daudzpusību.

Projekta realizētāji aicina izcilās diriģentes un pedagoģes skolniekus, kolēģus, laikabiedrus un citus interesentus iesaistīties materiālu apkopošanā un iesūtīt pieejamās liecības, fotogrāfijas par Terēzes Brokas radošo darbību. Materiālus priecāsimies saņemt līdz 2015.gada 1.decembrim uz e-pastiem anna.rancane@gmail.com vai vita.vilevko@daugavpils.lv.

 Diriģente un pedagoģe Terēze Broka ir viena no radošākajām un izcilākajām personībām, kura ir devusi lielu ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā. Bez viņas pēdējos 60 gados nav iedomājama Latgales kora mūzikas attīstība. Zīmīgi, ka tieši šajā, 2015.gadā, kad Latgales dziesmu svētki svin savu 75. gadadienu, savu 90 gadu jubileju svin arī Terēze Broka.