„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Māksla, kuru var aptaustīt un sajust

Pirms Ziemassvētkiem Marka Rotko mākslas centrā atklātas trīs jaunas izstādes, kuras var apvienot vienā nosaukumā – sajūtas.

Rotko centrā, kā parasti, izvēlētas ļoti atšķirīgas izstādes, tās nav līdzīgas cita citai, taču visi mākslinieki runā par vienu – cilvēku jūtām un sajūtām.

Līdz šim neredzētu tehniku skatītājiem piedāvā Latvijas māksliniece Gundega Strautmane. Savos darbos viņa izmanto Braila kodu un rada darbus, kuri ir uztverami, kā redzīgajiem, tā arī neredzīgajiem un vājredzīgajiem izstādes apmeklētājiem. Braila raksta zīmes veido kristiešu lūgšanu frāzes, kas tapušas ar sataustāmu pērlīšu palīdzību. To ir grūti aprakstīt, tas jāredz.

Divu personību mīlestībai, attiecībām un sajūtām veltīta arī poļu mākslinieka Januša Golika grafikas izstāde „Mana horizonta līnija”. Sākotnēji viņa grafiskie darbi atgādina plakātus, jo tie ir lakoniski, taču arī ļoti saturīgi. Daži kritiķi viņa darbus salīdzina ar ceļazīmēm.

Trešā izstāde „Sajūtu Latvija. Sajūtu Latgale” atrodas pilnīgā tumsā. Tas ir Rotko centra un Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skolas” projekts.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.