„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+1.6 °C
daži mākoņi

Vai pacienti varēs veikt nepieciešamos laboratoriskos izmeklējumus?

No šā gada stājušās izmaiņas veselības aprūpē, kas rada bažas gan pacientiem, gan ģimenes ārstiem. Proti, no 1. janvāra ģimenes ārsti vairs nedrīkst izrakstīt vairākus nosūtījumus uz valsts apmaksātiem laboratoriskajiem izmeklējumiem. To var darīt tikai speciālists, pieņemšanu pie kura var nākties gaidīt mēnešiem ilgi. Savukārt, izvēloties maksas ārstu, pie kura var tikt bez rindas, jārēķinās, ka arī turpmākā ārstēšanās pacientam būs par maksu. Ģimenes ārstu asociācija ceļ trauksmi norādot, ka Latvijā notiek pāreja uz maksas medicīnu.

No šā gada ģimenes ārstiem ir noteikti ierobežojumi pacientu nosūtīšanā uz analīzēm – pilnu asins ainu valsts apmaksās tikai reizi gadā vai pacientiem ar akūtu vai hronisku saslimšanu, tāpat arī nepilnu asins ainu. Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) skaidrojuma, pilnu asins ainu reizi gadā apmaksā veselam cilvēkam, bet, ja pacientam ir akūta vai hroniska slimība, pilnu asins ainu ārsts var nozīmēt atkārtoti pēc nepieciešamības, un valsts to apmaksās.

Vairākiem specifiskiem izmeklējumiem ir noteikti apmaksas papildnosacījumi, un viens no tiem – uz analīzēm var nosūtīt tikai ārsts speciālists. Turklāt arī laboratoriskajiem izmeklējumiem, kas joprojām ir ģimenes ārstu kompetencē, kvotas ir samazinātas par 2%.

NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Āboliņa skaidro, ka izmaiņas laboratorisko izmeklējumu apmaksā ir ieviestas, lai veicinātu racionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu veselības aprūpē.

Dažiem izmeklējumiem ir mainīti nosacījumi, kurš ārsts ir tiesīgs izsniegt nosūtījumu – speciālists vai ģimenes ārsts. Tā kā atsevišķi izmeklējumi ir nepieciešami vien specifiskos gadījumos, piemēram, lielākā daļa ģenētisko analīžu, uz tiem varēs nosūtīt tikai konkrētu jomu speciālisti.

Visu rakstu lasiet 12. februāra numurā.