„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Ceļi, skolas un emocionāls noslēgums Mirnijā

12. martā, kad Daugavpils novada pašvaldības vadība tikās ar Mirnija un Červonkas iedzīvotājiem, galvenā apspriežamā tēma bija ceļi.

Vecsalienas pagastā salaboti divi ceļu posmi: Vecsaliena—Lazdukalni un Kalniņi—Tartaka. Laucesas pagastā posma Vizuļi—Podlipi remontam iztērēti 17 513 eiro, ceļa „Daugavpils putni” remonta tehniskā projekta izstrādei – 4821 eiro (kopā 31 326 eiro). 2016. gadā Mirnija ciematā sāksies vērienīgi būvdarbi – Miera ielas remonts. Izdangāto ciemata ceļu labos par pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Taču abos pagastos cilvēki pieprasīja salabot tos ceļu posmus, pa kuriem viņiem jāpārvietojas katru dienu, īpaši pavasara šķīdoņa laikā. Červonkā lūdza izremontēt nelielu posmu: „Lūdzu salabot tikai trīs kilometrus. Kur lai vēršos?” Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Arvīds Kucins bija lakonisks: „Rakstiet vēstuli domei.”

Mirnijā par ceļiem runāja Eduards Kvetkovskis un Gavriils Semjonovs, paužot savas vēlmes un stāstot par aktuālākajām problēmām.

Pagasta pārvaldes priekšsēdētājs Andris Ķesters, atbildot uz jautājumiem par ceļiem, neko nesolīja, sakot: „Mēs, pirmām kārtām, remontējam  kritiskākos posmus, ceļi tiek laboti tieši tik daudz, cik piešķirts naudas. Nelolosim ilūzijas, bet dzīvosim reālajā pasaulē. Iespēju robežās pielāpīsim. Remontējot Miera ielu, veco segumu izmantosim, lai aizlāpītu pagasta ceļu bedres, bet ir jāsaprot, ka runa nav par gariem ceļu posmiem. Neko nesolu, viss tiks lemts atkarībā no budžeta un remonta steidzamības.”

Tikšanās laikā A. Kucins aktualizēja iedzīvotāju jautājumu: „Visā Daugavpils novadā 2015. gadā nomira 605 cilvēki. Otrdien mēs bijām Ambeļos, tur dzīvo tieši 605 cilvēki. Šis skaitlis uzskatāmi parāda, ka gada laikā pie mums izzudis viens pagasts.” Tas bija ievads tēmai par skolu optimizāciju.

Tiks likvidētas trīs skolas – Skrudalienas pamatskola, Birznieku pamatskola un Tabores pamatskola.

Novadā cer, ka Skrudalienas pamatskolas audzēkņi pāries uz Silenes skolu, kas atrodas astoņu kilometru attālumā.