„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Vai sunim laukos vajadzīgs čips?

Līdz šā gada 1. jūlijam suņu īpašniekiem savi mīluļi ir jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā (LDC), to paredz 2011. gadā pieņemtie MK noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību. Ja līdz šim dzīvnieku saimnieks, kas nav ievērojis noteikumu prasības, netika sodīts, tad šovasar situācija mainīsies - par dzīvnieka nereģistrēšanu normatīvajos aktos ir paredzēts naudas sods.

Saskaņā ar noteikumiem dzīvniekam līdz sešu mēnešu vecumam jābūt implantētai mikroshēmai (čips rīsa grauda lielumā tiek implantēts kakla apvidus kreisajā pusē), un dzīvniekam jābūt reģistrētam LDC. Īpašnieki var reģistrēt savu suni pie praktizējoša veterinārārsta, turklāt var uzreiz implantēt mikroshēmu un veikt nepieciešamās vakcīnas. Suni var reģistrēt arī vietējā pašvaldībā vai LDC. Visos gadījumos dzīvnieka īpašniekam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un mājdzīvnieka pase.

Dzīvnieka reģistrēšana LDC datubāzē ir maksas pakalpojums, kas šobrīd ir 7,11 eiro. Papildus tiek iekasēta maksa par suņa „čipošanu”, pases izsniegšanu un datu ievadīšanu LDC bāzē. Šīs izmaksas katrā veterinārajā klīnikā vai pašvaldībā var atšķirties. Suņa īpašniekam jārēķinās, ka kopumā var nākties šķirties no 20-25 eiro.

Pagastu vadītāji gan pauž šaubas, ka laukos ļaudis reģistrēs savus suņus, jo cilvēkiem nav naudas, turklāt ikvienā sētā parasti mīt vairāki kranči. Dagnija Muceniece atzīst, ka šāda informācija tiek saņemta arvien biežāk, tāpēc Zemkopības ministrija ir izstrādājusi minēto MK noteikumu grozījumu projektu paredzot, ka suņu apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija nav obligāta fizisku personu suņiem, kuri mīt ārpus pilsētas vai ciema teritorijas (izņemot, ja suns piedalās izstādēs vai to uz laiku izved ārpus valsts teritorijas, – tad suņi jāreģistrē obligāti).

Visu rakstu lasiet 24. marta numurā.