„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.6 °C
nedaudz mākoņains

Mežu stādām mazbērniem

Jānis Dzalbs, SIA ,,Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs”  filiāles ,,Meža konsultāciju pakalpojumu centrs’’ Dienvidlatgales nodaļas vadītājs, pavasarī ir ļoti aizņemts, jo tas ir laiks, kad mežu īpašnieki stāda kokus. „Mežu var stādīt gan pavasarī, gan rudenī, un šopavasar vēlams to izdarīt līdz maija vidum,” skaidroja speciālists. 

Pēc Jāņa Dzalba novērotā, privātie meži aug ne tik piemērotās, galvenokārt, mitrās augsnēs, tāpēc mežu atjaunot nav tik vienkārši. Visbiežāk nocirstais mežs atjaunojas dabiski. Tomēr diezgan bieži mežs ir jāstāda izcirtumos, kuros redzam, ka kociņi dabiskā veidā neieaug. „Saimniekam vispirms jāapskatās, ko daba ir devusi. Bieži daba konkrēto zemīti jau ir apmežojusi, un papildināšana ar stādiem būs jāveic minimāli," viņš saka.

Dodoties uz stādu audzētavu, jāpatur prātā, ka katrai konkrētai vietai ir derīgi tikai noteiktā reģiona stādi. Kokaudzētavas to zina, īpašniekam atliek vien konkretizēt kociņu stādīšanas vietu. Valsts meža dienests, pieņemot mākslīgi stādīto mežu, prasīs stādu sertifikātu un maksāšanas dokumentus.

Visu rakstu lasiet 10. maija numurā.