„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Eglainieši ar dziesmām un dzeju svinēja Stendera dienu

27. augustā Vecā Stendera 302. dzimšanas dienā eglainieši saaicināja tuvus un tālus novadniekus svinēt Stendera dienu.

Pasākums notiks katru gadu, lai popularizētu Gotharda Frīdriha Stendera atstāto garīgo un materiālo mantojumu un lai Eglaines pagasts un Ilūkstes novads kļūtu vēl atpazīstamāks. Par to runāja Eglaines pagasta pārvaldes vadītāja Marta Petrova un projektu vadītāja Zanda Lisovska, kura bija arī pasākuma scenārija autore.

Pēc ziedu nolikšanas un atceres brīža pie Vecā Stendera piemiņas akmens, ko bagātināja Subates un Eglaines pamatskolas skolēni Anastasija Ščedrova un Mārtiņš Valpēters, dzejniece Jana Vagulāne ar apceri par Stendera piederību Eiropai, kā arī  Ilūkstes vokālais ansamblis „Sidrabrasa” ar Tēvzemei veltītām dziesmām, visi kā senos laikos uz muzeju devās zirgu pajūgos.

Ar rokdarbnieču austajiem deķiem rotātajā muzeja pagalmā, kas, šķiet, vēl atminas Stendera gaitas, visi pasākumi bija pietuvināti mācītājmuižas laikam - varēja apgūt jaunas zināšanas un prasmes dabas pazīšanas un stikla apgleznošanas darbnīcās, uzspēlēt akmens kauliņu dambreti, noaust mini gobelēnu, rakstīt dzeju ar burtiem, kādus lietoja Stendera laikā. Tie, kuriem patīk konkursi, pelnīja balvas G. F. Stendera muzeja senlietu atpazīšanas konkursā.

Visu rakstu lasiet 30. augusta numurā.