„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Daugavpils novada dienā piedāvās Skrudalienas alu

Daugavpils novada dienā, 17. septembrī, popularizēs Skrudalienas, Laucesas, Salienas, Vecsalienas un Tabores pagastu. Lauksaimnieki un uzņēmēji būs plaši pārstāvēti lielajā gadatirgū Daugavpilī. Šeit SIA „Pabeerzner” piedāvās nepasterizētu alu, kas ir brūvēts Skrudalienas pagasta Silenes ciemā. 

„Pircēji Daugavpils novada dienā nogaršos trīs alus šķirnes -- „X2 tumšo”, „White Obama” un „Janka Meistars”. Šobrīd metāla traukos vārās jauns eksperimentāls alus, taču mēs nezinām, kas tur sanāks. Mums nav ne vecvectēvu, ne citu alus brūžu recepšu. Mēs esam jauns uzņēmums, strādājam no februāra, un mums patīk brūvēt jaunu alu. Tas ir dzīvs - nepasterizēts alus, bez bagātinātājiem,” pastāstīja SIA „Pabeerzner” īpašnieks, alus brūža un zīmola autors Lauris Pabērzs. Brūža un zīmola nosaukumā ir ietverts Laura uzvārds un vārds „alus” angļu valodā – „beer”.

Doma par savu alus brūzi Laurim radās, vairumā  tirgojot Lietuvā ražoto iesalu. Pirmie eksperimenti notika mājās. Virtuvē bija ienesti trauki, un uz gāzes plīts tika vārīts brūns šķidrums, proti, ūdens un iesals. Tad Daugavpils novada pašvaldība izsolīja bijušo Silenes ciema katlu māju, un Lauris izsolē uzvarēja. „Kad iegājām katlu mājā, ieraudzījām brīnumu lietas. Iedzīvotāji mēdza uz turieni nest sadzīves atkritumus, to bija kalnu kalniem, arī jumts bija caurs. Mēs izvedām divas kravas atkritumu, uzlikām jaunu jumtu, ielikām durvis, aizmūrējām vairākus logus, ierīkojām ūdens un kanalizācijas sistēmu, elektrību un pārbūvējām vienu telpu par alus brūzi. Tajā visā investēju ārzemēs nopelnīto naudu. Mums kopš februāra ir alus ražošanas licence, kas ļauj brūvēt maksimāli 50 000 l alus gadā,” teica Lauris. 

Visu rakstu lasiet 16. septembra numurā.