„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Spītējot lietavām, raža ir laba

Raža bija laba, tikai neliela daļa graudu, kas mirkusi lietū ilgāku laiku un novākta ar nokavēšanos, derēs vien lopbarībai, atzīst aptaujātie lauksaimnieki.

Eglaines pagasta z/s „Zālītes” aptuveni 20% no vasaras un ziemas kviešu kopējās ražas ir realizēti par lopbarības graudu cenu, pārējie graudi ir izdevušies labi, pastāstīja saimniecības īpašnieks Vitolds Kveders.  

„Lai gan kulšanu sākām krietni agrāk nekā pagājušajā gadā, tomēr darbam traucēja biežās lietavas. Tāpēc, salīdzinot ar izcili labo 2015. gadu, raža ir par 10-15% zemāka. Kad būs pārdots arī rapsis, ko novācām pēdējo, tad varēšu pateikt, kāda bija saimniecības vidējā raža. Vēl  jūlijā dažos ziemas kviešu laukos nokūlām ap 7 t/ha, bet jau pēc lietavām tās bija tikai apmēram 5-6 t/ha. Vasaras kviešu raža ir vēl zemāka -- aptuveni 4-5 t/ha. Tagad kuļam rapsi. Atšķiras arī rapša lauki, tāpēc vienā vietā ir 2,5 t/ha, bet cituviet – 3 t/ha. Šogad ļoti aktīvi rapsim uzbruka spradži, tāpēc miglojām laukus vairākas reizes. Tāpat ilgstošo lietavu dēļ  lielākā daļa kviešu ražas bija jākaltē kaltē. Zemnieki, kuriem nav kaltes, pirka šo pakalpojumu no citiem, un tas palielināja izmaksas, vai arī viņi bija spiesti jauno ražu pārdot par lopbarības graudu cenu. Pieļauju, ka daudzi zemnieki jau nākamgad iesniegs LAD modernizācijas projektus, lai iegādātos kaltes un samazinātu graudu kaltēšanas izmaksas,” teica graudkopis. 

Visu rakstu lasiet 20. septembra numurā.