„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

Iznācis Latgales kongresa simtgades dziesmu albums

Populārām latgaliešu dziesmām piešķirts pasaules mūzikas skanējums.

Populārās Daugavpils grupas „Dabasu Durovys” līderis Arnis Slobožaņins mūziķus, draugus un kritiķus aicina noklausīties topošā albuma „Celīs, bruol” dziesmas. Albuma prezentācija paredzēta 18.aprīlī „Latgales pārstāvniecībā” Rīgā.

„Tas ir vienīgais tāds muzikālais projekts, kur piedalās ap simts mūziķi un dziedātāji, un dāvana Latgales kongresam, tāpēc uz vāka, ko ir veidojis mākslinieks Aivars Bulis, izvietotas trīs zvaigznes, proti, Francis Trasuns, 1917. gada Latgales kongresa delegāti un Francis Kemps. Runājot par šo disku, prātā nāk Indriķa hronikā rakstītais, ka latgalieši ir stipri tikai tad, kad ir vienoti. Šajā albumā esam nojaukuši visus aizspriedumus, kurš žanrs ir vislabākais. Šlāgermūzikas pārstāvji dzied kopā ar alternatīvās mūzikas pārstāvjiem, bet tautas muzikantiem labi saskanēja ar popmūzikas piekritējiem. Viņi ir vienoti un saskanīgi dziesmā. Nebaidos teikt, ka katrs mūziķis un dziedātājs ir ielicis savu dvēseli,” Arnis Slobožaņins uzsver „Latgales Laikam”.

Albuma „Celīs, bruol” idejas autori ir Guntis Rasims (grupa „Bez PVN”) un Arnis Slobožņins. Viņi pagājušā gada augustā nāca klajā ar ideju, ka kongresa simtgades svinību ietvaros vajadzētu veltīt albumu ar 12 dažādu laiku populārām latgaliešu dziesmām, kurām tiktu radīti jauni aranžējumi un kuras iedziedātu pēc iespējas vairāk mākslinieku. Saņēmuši Latvijas valsts simtgades biroja un Daugavpils novada domes finansējumu, Arnis un Guntis uzrunāja grupas, folkloras kolektīvus, korus un solistus.

Visu rakstu lasiet 13. aprīļa numurā.